Rosacea symptomen

Hoe herken je rosacea? Rosacea is soms moeilijk te herkennen. Daarom vertellen wij in deze blog wat de symptomen zijn.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening. Veel mensen hebben hier last van. Deze huidaandoening herken je aan onder andere roodheid in het gezicht. De roodheid blijft bij rosacea langer aanhouden dan het gewone blozen. Meestal is de roodheid te zien op de wangen en neus. De mate van rosacea verschilt per persoon.

Deze huidaandoening heeft soms invloed op de kwaliteit van leven. Veel mensen ervaren naast fysieke klachten ook psychische klachten, zoals het afnemen va zelfvertrouwen.

Hoe herken je rosacea?

De belangrijkste symptomen van rosacea zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, bultjes/papels en puistjes, maar ZONDER comedonen (mee-eters). Rosacea komt voornamelijk voor op de neus en wangen, maar ook op het voorhoofd en de kin. Rosacea gaat vaak samen met ontstekingen.

Het begint vaak met een blosje op de wangen, daarna komt er steeds meer roodheid en blijft het (langer) zichtbaar. Naast roodheid hebben ook veel mensen oog klachten; zoals droge, branderige of tranende ogen. Ook voelt het soms alsof er iets in het oog zit.

Bij rosacea type 4 kan door ophoping van vocht en bindweefsel een ‘bloemkoolneus’ ontstaan, dit wordt ook wel rhinophyma genoemd.

symptomen rosacea

Oorzaken

De oorzaak van rosacea is nog steeds niet helemaal bekend. Maar er zijn een aantal factoren die absoluut een rol spelen.

  • Erfelijk
  • Voeding (pittig, histaminerijk)
  • Alcohol
  • Weersomstandigheden
  • Geneesmiddelen

Ook speelt de demodex mijt een belangrijke rol. Deze mijt woont op de huid (van iedereen), maar bij mensen met rosacea reageert het afweersysteem extreem op deze mijt. De mijt wordt ‘aangevallen’ door het afweersysteem en zo ontstaan er ontstekingsreacties.

Wat te doen tegen Rosacea?

Veel behandelingen of diëten zijn gericht op het onderdrukken van de rosacea. Hierdoor zal het af en toe minder worden, maar helaas niet weg blijven. Wij focussen ons op het herstellen van de rosacea huid, dus wij behandelen van binnenuit. Zo bouwt de huidweerstand weer op en zullen de klachten weg blijven.

Wij verwijderen ontstekingen, bestrijden de demodexmijt en bouwen de huidweerstand weer op. Dit doen wij door een combinatie van gezichtsbehandelingen, onze producten en een voedingsadvies.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken met één van onze huidtherapeuten? Maak dan via onderstaande knop een afspraak voor een gratis huidscan + consult. Of bel naar 088-767 48 82.