Huidverzorging bij rosacea

Wat is rosacea precies? Hoe ontstaat het? En wat is goede huidverzorging bij rosacea? Dat lees je in deze blog.

Wat is rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht. Het geeft klachten zoals roodheid, branderigheid, jeuk, bultjes en puistjes rondom de neus, het voorhoofd, wangen en kin.

Rosacea betekent letterlijk: ‘zo rood als een roos’.

Er zijn verschillende soorten rosacea; alleen wat roodheid, maar het kan ook in extreme vormen voorkomen. Lees hier meer over de verschillende typen rosacea.

Het komt erg veel voor, net iets vaker bij vrouwen dan mannen.

Hoe ontstaat rosacea?

Waarom rosacea ontstaat is niet precies bekend. Voor zover het nu lijkt is de Demodexmijt een grote boosdoener bij rosacea. Deze mijt leeft op elke huid, maar bij de rosacea huid neemt hij de overhand. De demodexmijt eet van de huid en maakt daarmee de huidbarrière kapot.

Daarnaast laat hij zijn ontlasting achter op de huid en dit zorgt voor irritatie. Ook laat hij eitjes achter, dus hij verdriedubbeld zichzelf razendsnel.

Naast de demodexmijt zijn er ook andere factoren die voor de huidklachten zorgen. Zoals hormonen, voeding, zon, stress, sporten, alcohol en verkeerde skincare. Lees hier meer over de rosacea triggers.

Huidverzorging bij rosacea

De rosacea huid is erg gevoelig en heeft een zachte reiniging en verzorging nodig. Een scrub of ruwe handdoek moet je daarom niet gebruiken! Wij zeggen altijd:

“Less is more”

Rositta

Reinigen

Gebruik voor het reinigen van je gezicht een zachte reinigingscrème. Gebruik vooral niet teveel kracht en water bij het reinigen, want dit kan ervoor zorgen dat je huid rood wordt of uitdroogt.

Onze favoriet is de Lamara MED cleanser. Deze is speciaal ontwikkeld voor de rosacea huid. Hij is dus zeer mild en beschermt de gevoelige huidflora. Daarnaast hydrateert hij ook erg goed!

Roodheid verminderen

Na het reinigen kun je de roodheid verminderen door een anti-redness serum te gebruiken. Zo’n serum zorgt ervoor dat de huidskleur egaliseert.

Lamara Anti redness serum. Dit serum zorgt ervoor dat de tekenen van roodheid verminderen en maakt de dunne en gevoelige huid sterker en veerkrachtiger. Het Phoenix date palm-extract activeert drainage van de lymfevaten rond de ogen. Dus het vermindert ook nog eens donkere kringen onder de ogen.

Zachte verzorging

Zachte verzorging is een must voor de rosacea huid. Gebruik daarom een zachte en kalmerende dagcrème. Onze favoriete dagcrèmes zijn:

Lamara MED Intensive 2. Deze crème is speciaal ontwikkeld voor de rosacea huid. Het vermindert rode plekken/ontstekingen, reguleert jeukende en geïrriteerde huid en hydrateert.

Lamara repair crème. Deze crème is voor de gevoelige huid met tekenen van roodheid. De crème bevat verschillende kalmerende en verzorgende ingrediënten zoals Calendula en groene thee. Hij is wat voller, dus kan ook prima als nachtcrème gebruikt worden.

Extra ‘huidverzorging’

Met huidverzorging kan je de klachten van rosacea onderdrukken. Maar er zijn ook nog een aantal extra dingen die je kan doen, maar wil je echt dat je huid hersteld is het nodig om het te laten behandelen. Wat je zelf kan doen is de triggers vermijden, dus niet teveel in de zon zitten of niet te pittig eten.

Ook kan een beauty behandeling soms juist nadelig werken, dus laat je altijd adviseren door een huidspecialist!

Rosacea behandelen

Veel behandelingen of diëten zijn gericht op het onderdrukken van de rosacea. Hierdoor zal het af en toe minder worden, maar helaas niet weg blijven. Wij focussen ons op het herstellen van de rosacea huid, dus wij behandelen van binnenuit. Zo bouwt de huidweerstand weer op en zullen de klachten weg blijven.

Wij verwijderen ontstekingen, bestrijden de demodexmijt en bouwen de huidweerstand weer op. Dit doen wij door een combinatie van gezichtsbehandelingen, onze producten en een voedingsadvies.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken met één van onze huidtherapeuten? Maak dan via onderstaande knop een afspraak voor een gratis huidscan + consult. Of bel naar 088-767 48 82.