Help! Heb ik rosacea?

De daadwerkelijke oorzaak van rosacea is niet bekend. Bij een derde van de patiënten komt rosacea vaker voor in de familie. Toch kunnen we hieruit niet stellen dat Rosacea erfelijk is. De rode huid, bultjes en puistjes zijn een aantal symptomen die vaak voorkomen op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. Om de symptomen uit te kunnen leggen, moeten we allereerst achterhalen wat de aandoening precies inhoudt.

Wat is rosacea?

Een rode huid, bultjes en puistjes in het gezicht zijn de belangrijkste verschijnselen. Sommige mensen ervaren een zeer geïrriteerde en branderige huid. Los van dat deze klachten erg vervelend kunnen zijn en ook emotionele schade kunnen aanrichten heeft rosacea verder geen ernstige gevolgen.

De aandoening ontwikkelt zich sluipend en neemt langzaam maar zeker toe. Rosacea komt vooral voor bij vrouwen vanaf ongeveer 30 jaar. Naast bovenstaande symptomen zijn er ook nog andere verschijnselen die zich voor (kunnen) doen.

Verschijnselen van rosacea
De belangrijkste verschijnselen van rosacea zijn

 • blozen
 • blijvende roodheid in het gezicht
 • bultjes
 • puistjes
 • uitgezette bloedvaatjes, die als een vlekkerige rode uitslag op de huid zichtbaar zijn

Deze verschijnselen zijn vooral zichtbaar op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. Daarbij krijgt een groot gedeelte van de mensen met rosacea ook last van oogafwijkingen. Hierbij kun je denken aan ontstekingen van oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Dit veroorzaakt droge, tranende of branderige ogen. Naast deze verschijnselen kun je ook last krijgen van eczeem, oedeem (vochtophopingen in de huid) en meer bindweefsel in de huid. Dit bindweefsel komt met name bij oudere mannen voor en leidt vaak tot een ‘bloemkoolneus’. De huid van iemand met rosacea kan extra gevoelig zijn voor invloeden van buiten zoals warmte en kou, maar ook aanrakingen!

Hoe ontstaat Rosacea?

De daadwerkelijke oorzaak van rosacea is niet bekend. Sommige factoren verergeren de klachten (denk aan alcohol, roken en zonlicht) maar het is nooit aangetoond dat dit ook de oorzaken zijn van de aandoening. Demodex mijt speelt ook een grote rol. Deze mijt is een natuurlijke bewoner van de huid, niks bijzonders dus. Behalve wanneer je last van rosacea hebt. Maar bij mensen met rosacea reageert het afweersysteem in de huid te erg op deze mijt in de haar-talgfollikel. De demodex wordt als het ware aangevallen en hierdoor ontstaat er een reactie in en rond de talgklier.

Wat kun je zelf doen?

Bepaalde omstandigheden verergeren de klachten. Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te mijden. Een aantal van deze factoren zijn:

 • warmte
 • koude
 • wind
 • hete dranken
 • inspanning
 • gekruid eten
 • alcohol
 • emoties
 • huidreinigingsmiddelen
 • medicijnen die de huid irriteren
 • medicijnen die blozen veroorzaken of verergeren

Wanneer je merkt dat een of meer van deze factoren de klachten verergert is het goed deze te vermijden door bijvoorbeeld:

 • Een goede zonnebrandcrème (factor 50 of hoger) te gebruiken.
 • uit de wind te blijven.
 • Ga niet in een sauna of onder een (erg) hete douche.
 • Je voeding aan te passen
 • Geen make-up te gebruiken als je hier extra klachten van krijgt.

Hoe wij rosacea behandelen

Met onze rosacea behandeling kunnen wij iets aan de rosacea doen. Rosacea is een chronische huidaandoening die veel voorkomt, 3 tot 4% van de bevolking heeft er mee te maken. Rosacea kan sterk van invloed zijn op de kwaliteit van leven, mede omdat het primair in het gezicht plaatsvindt. Onze huidspecialiste, Rositta Kaijser, heeft gedurende 30 jaar haar behandelmethode voor rosacea geoptimaliseerd. Deze unieke methode leidt in bijna alle gevallen tot een blijvend klachtenvrij gezicht. Tot voor kort was de praktijk in Roswinkel. Met de nieuwe kliniek in Assen kan worden voldaan aan de toenemende vraag naar de behandeling. Rositta behandelt veel mensen die in het medische circuit  geen afdoende behandeling gevonden hebben. Op deze website zijn meerdere voor en na foto’s en testimonia van cliënten. Indien je op zoek bent naar een adequate behandeling voor rosacea kan de Rositta kliniek helpen!

DE ROSITTA METHODE

Onze rosacea behandeling bestaat uit drie onderdelen. Namelijk de cosmetische behandelingen die wij 2 weken lang dagelijks en daarna minder intensief (afhankelijk van het resultaat) doen. Daarnaast ontvangt u verzorgende producten en geven wij advies hoe wij uw eetpatroon/levensstijl kunnen veranderen.

AFSPRAAK MAKEN

Onze klanten vertellen

Alweer 5 jaar geleden ben ik door Rositta behandeld voor rosacea. Voor die tijd ben ik naar de huisarts en dermatoloog geweest. Ik kreeg rozec-gel voorgeschreven alleen dit hielp helemaal niet en de huid werd alleen maar dunner en nog gevoeliger. Ik was helemaal niet tevreden.

Ik was dan ook heel blij toen ik op internet het forum van Rositta had gevonden. Na ruim 1,5 week door haar behandeld te zijn ben ik alweer 5 jaar rosacea vrij. Nog steeds gebruik ik haar verzorgingsproducten en let ik op mijn voeding. Het gaat gelukkig heel goed met mijn huid en ik ben Rositta dan ook heel dankbaar dat ze mij zo goed geholpen heeft.

Ik kom uit Brabant, zo’n 2,5 uur rijden enkele reis, maar het is het zeker waard geweest.

Rositta hartelijk dank voor alles en ik raad iedereen aan die toch nog twijfelt om zeker te bellen voor een afspraak.

Hartelijke groeten,
Marijke

Hallo lieve mensen,

Acne rosacea een veel voorkomende en een pijnlijke huidaandoening. Artsen kunnen er niets mee dan een hormonen zalf geven of antibiotica kuur…… Daar werd ik niet blij van. Ik heb zelf zo een 4 jaar rosacea en het werd alleen maar erger…..Via internet zag ik een advertentie van Rositta….. Ik was er een beetje dubbel over.

Zou dit echt werken of is het een kwakzalver!! Toch de stoute schoenen aangetrokken en haar gebeld. Het voelde goed en vond het reuze spannend. Foto’s opgestuurd en afspraak gemaakt. In juni ben ik gegaan en de rosacea zat diep dus moesten er aardig wat behandelingen gedaan worden. Ik logeerden bij goede vriendin dus dat was fijn. De afstand was voor mij behoorlijk. Ondanks alle afwegingen en investeringen is mijn gezicht weer helemaal opgeknapt.

Geen vurige ontstekingen en pijn in gezicht. Wat ben ik blij en dankbaar met deze vrouw. Het kostenplaatje verschilt en de producten voor het gezicht kostbaar. Het is het alles waard en verzorg mijn gezicht beter. Voor een ieder een aanrader niet twijfelen gewoon doen. Rositta is een lieve vrouw en weet wat ze doet en ze is eerlijk. Dus ik ben er nog altijd even blij mee en het was het alles waard.

Groetjes Saskia
Katwijk aan zee

VRIJ VAN ROSACEA EN ECZEEM IN ROSWINKEL

Al ruim 20 jaar last van Rosacea en het laatste jaar was echt verschrikkelijk.Meerdere keren een antibiotica kuur gehad van ruim een half jaar en als ik stopte dan was het binnen een paar weken terug. Rozex hielp ook maar 2 dagen….. En toen kwam ik op internet Rositta tegen. Binnen de kortste keren waren de ontstekingen weg net als de rode haarvaatjes

De Rosacea zelf was een stuk hardnekkiger maar ook dat gaat weg.Ik ben blij dat ik Rositta gevonden heb want ik had ondertussen het punt bereikt dat ik liever niet meer naar buiten ging zo slecht was mijn huid. Het zou mooi zijn als dermatologen (en schoonheidsspecialisten) zich gingen verdiepen in wat Rositta doet in plaats van alleen maar allerlei troep voorschrijven waar het niet beter van wordt!

Ik wil iedereen met Rosacea of andere huidproblemen sterkte wensen en aanraden om naar Rositta te gaan.

Evelien
Amsterdam

Meer informatie over rosacea

Meer informatie vindt u op de site van de beroepsvereniging van Nederlandse dermatologen.

De informatie over rosacea is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Farmacotherapeutische richtlijn Rosacea.