De rosaceabehandeling van Annemieke

Ineens kwam het opzetten; Annemieke kreeg wat puistjes en uitslag op één wang. Dit breidde zich vervolgens uit naar haar andere wang, kin en neus. Ze bezocht de huisarts en die zei meteen: “Ik zie het al; rosacea.”

Klachten werden alleen maar erger

Annemieke: “In het begin was de rosacea nog niet zo erg. Ik kon met make-up het een en ander camoufleren, maar toen het steeds erger werd en ik te horen kreeg van de huisarts dat rosacea niet meer weggaat totdat ik in de overgang kom, zakte de moed me wel in de schoenen.” Het enige dat de huisarts Annemieke voorschrijft is een hormoonzalf. De opdracht was goed en frequent smeren, na zes weken kon ze pas resultaat verwachten. Maar na zes weken had Annemieke nog helemaal geen resultaat en daarom gaat ze terug naar de huisarts. “Toen ik daar zat, draaide de huisarts zijn scherm om en liet een stuk of twaalf zalfjes zien. Hij vertelde me dat het ene zalfje wel zou kunnen werken en het andere niet. Of dat een antibioticum nog een optie zou kunnen zijn. Een kwestie van uitproberen, meldde hij. Ik heb echt veel zalfjes uitgeprobeerd, maar niks hielp. En ondertussen werden de klachten alleen maar erger.”

Minder ondernemen

De rosacea begint het leven van Annemieke te beïnvloeden. Ze heeft een gezin met twee kinderen en werkt als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis. “Omdat de klachten alleen maar erger werden en ik rondliep met een rood gezicht, merkte ik dat mensen me begonnen aan te staren, of ze vroegen ernaar. Op mijn werk vroegen mijn cliënten wat ik op mijn gezicht heb, mijn kinderen vroegen ernaar en op verjaardagen wilde er iemand soms ook wel een opmerking over maken. Elke keer was het weer confronterend en het maakte me onzeker.” Annemieke merkt dat ze er minder op uit gaat.

Rositta Kliniek

Annemieke was ten einde raad, de vele zalfjes verminderen haar klachten niet. Welke opties waren er nog over? Gelukkig gaat haar partner ook op zoek naar een oplossing. Hij dacht: er moet toch wel íets zijn dat helpt. Na het internet te hebben afgespeurd, komt hij op de website van de Rositta Kliniek terecht. Hij stuurde het door naar Annemieke. “Ik bekeek de website, las de succesverhalen, de positieve reviews en zag de foto’s. Het verhaal klonk logisch en de foto’s zagen er veelbelovend uit, maar ik geloofde het niet. Maar een afspraak maken, kon geen kwaad, vond ik.”

Huidscan

Annemieke kwam bij Iris in de Rositta Kliniek in Rozendaal terecht. “Iris heeft de informatie die op de website staat nog eens goed uitgelegd. Het verhaal klopte gewoon. Toen ze de huidscan maakte, schrok ik best wel erg, want die is erg confronterend. Op de huidscan is het nóg erger dan als je in de spiegel kijkt terwijl je je make-up doet. Ik dacht: ik móet dit doen. Als ik het niet doe, weet ik het ook niet meer. Ik was radeloos. Ik ben in het traject gestapt, maar wel met een nuchtere blik. Ik geloof niet in wonderdokters.”

In drie weken huid al veranderd

“Het traject was vooral in het begin best pittig. In de eerste twee weken was het van belang dat ik zoveel mogelijk behandelingen onderging, dus ik reed bijna elke dag naar de Rositta Kliniek in Rozendaal. Af en toe waren de behandelingen ook pijnlijk, maar ik hield altijd in mijn achterhoofd waarvoor ik het deed. In het begin werd ik even beperkt door de korrels op mijn gezicht, maar als je eenmaal het resultaat ziet, is dat het allemaal waard. Ik zag na drie weken dat mijn huid al zo was veranderd.”

Zonder zorgen naar buiten

Het is inmiddels een paar maanden geleden dat Annemieke haar laatste afspraak heeft gehad en ze is nog steeds super blij met het resultaat. “De afgelopen periode heb ik niks meer aan mijn huid gemerkt. Ik ben zelfs naar Spanje op vakantie geweest. Dat vond ik wel even spannend; veel zon, wat zal dat met mijn huid doen? Vooraf had ik het met Iris, mijn behandelaar, overlegd. Ze adviseerde me goed in te smeren met zonnebrandcrème. De hele vakantie heb ik zonder rode huid kunnen genieten van de zon. Dat doet echt wat met mijn zelfvertrouwen, het is heerlijk dat ik niet meer hoef op te letten. Al ik een jaar geleden in de zon zou gaan liggen, dan ontplofte mijn huid en nu kan ik alles weer. Zonder zorgen naar buiten, heerlijk is dat!

Stress als trigger

Annemieke denkt dat stress de oorzaak was van de rosacea. “Ik heb privé een paar keer in een stressvolle situatie gezeten. Ik denk dat die stress de trigger was voor de rosacea. Toen de stressvolle situatie afnam, merkte ik ook dat de rosacea minder werd. Eenmaal aan de behandeling begonnen, kon Iris, de huidspecialist, ook zien wanneer ik gestrest was geweest of het te druk had gehad. Ik ben dus extra alert om stress te mijden.”