6%

van de bevolking
heeft rosacea

Alles wat je moet weten over rosacea

_

Roodheid in je gezicht

Roodheid in het gezicht, een van de kenmerken van rosacea. Het gaat vaak gepaard met papels, pustels, flushes branderigheid en jeuk .

 

Rosacea komt vaker voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar, maar ook mannen en vrouwen van een jongere of juiste oudere leeftijd bezoeken onze kliniek. De klachten kunnen licht tot vrij ernstig zijn en je dagelijks leven beïnvloeden.

 

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over rosacea.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

_

Rode wangen en neus, zichtbare bloedvaatjes en bultjes

Een geheel rood gezicht, rode vlekken in het gezicht of juist een rode neus. Maar ook gesprongen of zichtbare bloedvaatjes (couperose), zwellingen (oedeem), een schilferige huid, papels (bultjes), flushes (opvlammingen) of pustels (pukkeltjes) zijn allemaal zichtbare symptomen van rosacea. Maar rosacea heeft ook niet zichtbare symptomen; de huidaandoening kan ook veel last geven in de vorm van jeuk of branderigheid. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat je je onzeker gaat voelen, waardoor je kwaliteit van leven afneemt.

Wat je nog meer moet weten over rosacea

_

Rosacea of een andere huidaandoening?

Rosacea kenmerkt zich door roodheid in het gezicht, maar dat kunnen ook andere huidaandoeningen zijn. Een van de andere kenmerken van rosacea zijn puistjes. Daarom kan het nog weleens lastig zijn het verschil tussen rosacea en acne te herkennen. En dat geldt ook voor demodicose, een ontsteking in de huid. De ontsteking zorgt voor rode vlekken in het gezicht en zwellingen, waardoor de aandoening ook op rosacea kijkt. Twijfel je of je rosacea hebt of last hebt van een andere huidaandoening, dan kun je vrijblijvend bij ons een consult inplannen. Met onze gezichtsscan kijken wij of je rosacea hebt of dat je last hebt van een andere huidaandoening.

Welk type rosacea heb ik?

_

5 types rosacea

Wij onderscheiden vijf verschillende types rosacea. Afhankelijk van waar op het gezicht jij de klachten hebt bepalen we het type rosacea. Het is ook mogelijk een combinatie van verschillende subtypes te hebben.

Hoe wordt de diagnose rosacea gesteld?

_

Rosacea is zichtbaar met de huidscan

Voor een leek is rosacea met het blote oog lastig vast te stellen. Bij de Rositta Kliniek maken we gebruik van een huidscan die tot zes huidlagen diep kan kijken. Veel huidaandoeningen beginnen in de diepere huidlagen en worden pas in de loop van de tijd zichtbaar. Dat geldt ook voor rosacea. Op de scan kunnen we duidelijk zien of je last hebt van rosacea of dat de klachten door een andere huidaandoening veroorzaakt worden.

Welke invloed heeft demodex op rosacea?

_

Bijna iedereen heeft een demodexmijt op het gezicht

De demodexmijt, die bij bijna iedereen op het gezicht leeft, kan invloed hebben op rosacea. Er is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen of de demodex-mijt de oorzaak van rosacea is of het gevolg. Wat we wel kunnen zeggen is dat bij mensen met rosacea meer demodex-mijten worden aangetroffen dan gemiddeld, voornamelijk bij rosaceatype 1 en rosaceatype 2.

Wat triggert rosacea?

_

Ontdek jouw rosacea-triggers

Er is nooit aangetoond dat rosacea wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde voeding, medicijnen of bij stress. Wel kan de ernst van de klachten toenemen bij het gebruik van bepaalde middelen of andere externe factoren. Alcohol is bijvoorbeeld een trigger voor rosacea, evenals pittige kruiden. Ook extreme temperatuurverschillen kunnen de roodheid verergeren. Daarnaast werkt stress averechts op de klachten van rosacea en kunnen bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, de bloedvaatjes in de huid iets verwijden. Dit kan ervoor zorgen dat de roodheid toeneemt. Ook kunnen corticosteroïden (prednison of in hormoonzalven) rosacea uitlokken of verergeren.

Hoe kun je rosacea behandelen?

_

Rosacea is een huidaandoening die lastig te behandelen is

Ga je naar de huisarts, dan krijg je vaak hormoonzalfjes of een antibioticum voorgeschreven. Vaak helpt dat niet of helpt het tijdelijk, waardoor je op den duur toch weer op zoek gaat naar een oplossing die rosacea definitief aanpakt. Op internet zijn er talloze oplossingen te vinden, van goedkope tot hele dure oplossingen. Wat wij zien in onze klinieken zijn mensen die al vaak verschillende dingen hebben geprobeerd om van hun rosacea af te komen, helaas zonder blijvend resultaat. Rositta Kaijser heeft gedurende dertig jaar een unieke behandelmethode voor rosacea ontwikkeld en geoptimaliseerd; de Rositta Methode®. In de afgelopen jaren heeft zij onze huidspecialisten opgeleid, waardoor wij nu door heel Nederland mensen met rosacea kunnen helpen naar een blijvend klachtenvrij gezicht.

Vrijblijvend consult en gratis gezichtsscan

Benieuwd welk advies onze huidspecialisten voor jouw huid hebben? Maak een afspraak voor gratis advies én gezichtsscan.