Rosacea en acne
lijken veel op elkaar

Heb je rosacea of acne?

_

Verschillen rosacea en acne

Rosacea of acne? Deze huidaandoeningen kunnen veel op elkaar lijken, toch zijn er verschillen.

 

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht en wordt gekenmerkt door felrode verkleuringen op voornamelijk de wangen en de neus. Het woord rosacea betekent letterlijk: rood als een roos. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Echter hebben rosacea en acne niets met elkaar te maken.

Verschillen tussen acne en rosacea

_

De huidaandoeningen dienen beide op een andere manier behandeld te worden.

De klachten van acne vulgaris (jeugdpuistjes) en rosacea kunnen veel op elkaar lijken. Toch zijn er duidelijke verschillen en dienen beide huidaandoeningen op een andere manier behandeld te worden! Hieronder zijn de voornaamste verschillen op een rijtje gezet:

  • Bij rosacea komen geen comedonen voor.
  • Bij rosacea is de roodheid algemeen en vaak vlindervormig verspreid over de wangen.
  • Bij acne is de roodheid rondom de laesies gelokaliseerd.
  • Acne ontstaat vaak in de puberteit, rosacea start meestal bij volwassenen, hoewel acne ook bij volwassenen kan voorkomen.
  • Van acne is de oorzaak bekend, van rosacea niet precies.

Rosacea

Acne

Wat is de oorzaak van acne?

_

Acne ontstaat door verstopte talgklieren

Bij acne maken je talgklieren meer talg aan dan normaal en raken je talgklieren verstopt. We hebben een aantal factoren dat het ontstaan van acne bevordert voor je op een rijtje gezet.

Meer talgaanmaak

Ook wel Seborroe genoemd. Een aantal factoren kan overproductie van talg veroorzaken. Hormonale disbalans kan bijvoorbeeld grote invloed hebben op de talgproductie door een stijging in de testosteronspiegel, zowel bij mannen als vrouwen. Ook stress, klimaat, bepaalde medicijnen, verkeerde voeding en erfelijkheid kan zorgen voor een overproductie van talg.

Bacteriën

Bacteriën (propionibacteria) die normaal op je huid leven, maar geen schade aanrichten, nemen toe en verstoppen vervolgens de afgesloten haarzakjes en vormen zo pukkels, puisten, knobbels of cysten.

Hyperkeratose

Bij hyperkeratose wordt de opperhuid verdikt. Onregelmatige afstoting van dode, verhoornde huidcellen (corneocyten) kunnen je poriën verstoppen en verstoren of de talgafgifte onderbreken. Als je huid te veel talg produceert (seborroe) en de dode huidcellen blijven aan je huid vastzitten (hyperkeratose), kunnen zij zich in het haarzakje opeenhopen en samen een zachte afsluiting vormen. Door deze afsluiting kan de wand van het haarzakje uitpuilen en een pukkel, puist of mee-eter veroorzaken.

Rode en ontstoken huid

Het gevolg is dat je een rode en ontstoken huid krijgt. Bij ernstige gevallen van acne vulgaris barst de wand van het haarzakje in de late fase van de ontsteking. Lipiden, vetzuren, corneocyten, bacteriën en celdelen komen vrij en veroorzaken uitgebreide en diepe ontstekingen in het naastgelegen weefsel.

Wat is de oorzaak van rosacea?

_

Rosacea heeft geen exacte oorzaak

De oorzaak van rosacea is tot op heden niet exact bekend. Recente literatuur laat zien dat de demodex-mijt bij een aanzienlijk deel van de rosaceapatiënten een belangrijk rol speelt in het ontstaan van de aandoening.

 

De aanpak van de Rositta Kliniek is mede gebaseerd op het aanpakken van de demodex-mijt. Tevens kunnen factoren als bepaalde voedingsmiddelen, alcohol, stress en weersomstandigheden de rosaceaklachten verergeren.

Rosacea of acne behandelen met de Rositta Methode®

_

De Rositta-behandelmethode blijkt bij beide huidaandoeningen effectief

Ondanks de huidaandoeningen niks met elkaar te maken hebben, is de Rositta-behandelmethode ook werkzaam gebleken bij acne. Meer dan 95% van de cliënten met acne is succesvol behandeld.

 

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend consult. Tijdens het consult brengt onze huidspecialist jouw huidconditie (zelfs tot zes lagen diep) in kaart en stelt samen met jou een behandelplan op.

Vrijblijvend consult en gratis gezichtsscan

Benieuwd welk advies onze huidspecialisten voor jouw huid hebben? Maak een afspraak voor gratis advies én gezichtsscan.