Rosacea en voeding

Je bent wat je eet. Verminder rosacea door je voeding aan te passen.

Rosaceabehandeling en voeding

Een onderdeel van de rosaceabehandeling met de Rositta Methode® is voeding. En dat is niet voor niets, want bepaalde voeding heeft invloed op de ernst van rosacea. Toch is het lastig om aan te geven welke producten specifiek invloed hebben op rosacea, dat verschilt namelijk per persoon. Al zijn er wel type voedingsmiddelen die rosacea kunnen triggeren. Begin je met een behandeling bij de Rositta Kliniek, dan krijg je van ons ook een voedingslijst mee. Deze lijst in combinatie met het advies van je behandelaar zorgen ervoor dat het effect van je behandeling wordt versneld.

Welk type voeding triggert rosacea?

De huid is een gevoelig orgaan, de rosaceahuid is helemaal gevoelig. Bepaalde externe factoren kunnen de klachten van rosacea verergeren, denk hierbij aan de weersomstandigheden, stress, sporten, roken, medicijnen én voeding. Al is het per persoon verschillend hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen, sommige voedingsmiddelen triggeren overduidelijk de rosaceahuid, zoals pittig eten, zuivel, histaminerijke producten en alcohol.

Welke voeding verergert rosacea?

Pittig, sterk gekruid eten, zuivel, histaminerijke producten en alcohol triggeren de rosaceahuid. Ik denk dat wel duidelijk is welke voedingsmiddelen daarmee bedoeld worden, behalve met histaminerijke voedingsmiddelen. Want in welk eten zit veel histamine? We hebben hieronder een kleine opsomming gemaakt:
Citrusvruchten zijn histaminerijk

  • Aubergine
  • Avocado
  • Tomaten
  • Spinazie
  • Citrusvruchten
  • Kaneel
  • Zuivel
  • Tonijn
  • Olijven
  • Lever
  • Schelpdieren (ook kroepoek!)
  • Koriander

Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat elk van bovenstaand voedingsmiddel een trigger is voor jouw rosaceahuid, maar dat is een kwestie van uitproberen. We raden dan ook aan een eetdagboekje bij te houden. Daarin kun je opschrijven wat je eet en hoe je huid daar op reageert.

Afspraak Maken

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor de rosaceahuid?

Er zijn weinig (wetenschappelijke) onderzoeken die aantonen welke voedingsmiddelen goed zijn voor de rosaceahuid. Maar door onze jarenlange ervaring en onderzoeken hebben wij een voedingslijst ontwikkeld met producten waar de rosaceahuid in elk geval níet op reageert. Er is een ‘groene’ lijst met voedingsmiddelen die je altijd kunt eten, een ‘oranje’ lijst met voedingsmiddelen die je met mate kunt nemen en een ‘rode’ lijst met voedingsmiddelen die vermeden moeten worden.

Tijdens het behandeltraject bij de Rossita Kliniek volg je ons voedingsadvies in combinatie met onze behandelingen en producten. In het begin van het traject adviseren wij alleen producten uit de groene lijst en tijdens het traject gaan we het menu steeds meer uitbreiden door producten uit de ‘oranje’ lijst toe te voegen. Je zult merken dat je huidweerstand verbetert en je huid niet meer reageert op de rosacea-uitlokkende voedingsmiddelen.

LET OP: Ons voedingsadvies is gemaakt in combinatie met onze behandelingen en producten. Het effect zal er niet/nauwelijks zijn als je niet het behandeltraject volgt.

Producten die onder andere goed zijn voor de rosaceahuid zijn:
Lamara Omega-3 Visoliecapsules

  • Omega-3; dit werkt ontstekingsremmend. Wij adviseren deze Omega-3 Visoliecapsules, want in veel Omega-3-rijke voeding zit ook histamine.
  • Wortels
  • Komkommer
  • Sla
  • Zoete aardappel
  • Groene appels
  • Kikkererwten
  • Maiswafels
  • Kipfilet
  • Havermout

Rosacea en de darmen

Je bent wat je eet, zeggen ze weleens. Je huid staat namelijk in verband met je darmen. Een gezonde darmflora zorgt voor een gezonde huid. Dus als je je darmflora verbetert, kunnen de rosaceaklachten ook verminderen.

De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, PDS en coeliakie komen ook vaak voor bij mensen met rosacea. Mensen met rosacea zijn vaak gevoeliger voor bepaalde voeding, dus bewust worden van je voedingspatroon is erg belangrijk als je rosacea hebt.

Gratis gezichtsscan inplannen