Demodex wordt in verband
gebracht met rosacea

Rosacea en de demodexmijt

_

Mijten op je gezicht

Het klinkt misschien niet heel smakelijk, maar op je huid, waaronder je gezicht, leven mijten, namelijk de demodexmijt. Het gaat hier om twee soorten demodexmijten, namelijk de demodex folliculorum en demodex brevis.

 

De meeste mensen hebben overigens geen last van deze mijten, maar sommige mensen wel. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld stress, een lage weerstand of weersomstandigheden, kunnen deze mijten in aantal toenemen en voor irritatie zorgen, zoals bij rosacea.

Demodex veroorzaakt mogelijk rosacea

_

Voornamelijk rosaceatype 1 en rosaceatype 2 hebben meer demodex dan gemiddeld

De demodexmijt speelt een rol in de ontstaanswijze van rosacea. Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te weten of demodex de oorzaak van rosacea is of het gevolg. Wat we wel kunnen zeggen is dat bij mensen met rosacea meer demodexmijten worden aangetroffen dan gemiddeld, voornamelijk met rosaceatype 1 en rosaceatype 2, zie onderstaande afbeelding.

Rosacea of demodicose?

_

De demodexmijt kan ook andere ontstekingen veroorzaken

De demodexmijt kan ook een andere ontsteking aan de huid veroorzaken, zoals demodicose. Een toename van de mijt op de huid veroorzaakt de ontstekingen.

 

Rosacea is vaak vlindervormig zichtbaar op beide wangen terwijl demodicose meestal eenzijdig is. De aandoening lijkt op rosacea en kenmerkt zich door rode plekjes en zwellingen. Bij twijfel over de diagnose kan talg uit de haarfollikel onder een microscoop worden bekeken op de aanwezigheid van de demodex.

Hoe weet je of je demodex hebt?

_

Wat kun je vertellen over jouw huidklachten?

Tijdens het consult word je geholpen en geadviseerd door een huidspecialist. De huidspecialist kijkt naar je klachten, zowel met het blote oog, als met de huidscan. Daarnaast luistert ze naar je verhaal; wat weet je te vertellen over jouw huidklachten? Aan de hand van haar bevindingen en jouw verhaal kijkt ze of er een indicatie is voor de behandeling met de Rositta Methode®. Als dit zo is, wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld die bij jou past.

 

Daarnaast krijg je adviezen op het gebied van voeding en leefstijl, die de effectiviteit van de rosaceabehandeling vergroten. Tijdens de gehele behandelperiode is de behandelaar bereikbaar voor vragen of opmerkingen over de behandeling.

Video demodexmijt

Hoe wordt de demodexmijt op je gezicht behandeld?

_

De huidscan gaat tot zes huidlagen diep

Ivermectine-crème wordt in de medische industrie veel voorgeschreven voor het bestrijden van de demodexmijt. Er wordt aangenomen dat het rosacea verbetert doordat het zowel de ontstekingsreacties in de huid aanpakt, als de demodex. Daarnaast zijn ook leefstijl en huidverzorgingsroutines erg belangrijk zijn.

 

In de praktijk zien wij echter slechte resultaten bij het gebruik van dergelijke medicatie. Gelukkig kunnen wij in onze kliniek ervoor zorgen dat de demodex wordt verwijderd, zodat je huid weer kan herstellen.

Vrijblijvend consult en gratis gezichtsscan

Benieuwd welk advies onze huidspecialisten voor jouw huid hebben? Maak een afspraak voor gratis advies én gezichtsscan.