Rosaceabehandeling met de Rositta Methode Rosaceabehandeling met de Rositta Methode

Rosacea en de demodexmijt

De demodexmijt wordt in verband gebracht met rosacea

De demodexmijt

Mijten op je gezicht

Het klinkt misschien niet heel smakelijk, maar op je huid, waaronder je gezicht, leven mijten, namelijk de demodexmijt. Het gaat hier om twee soorten demodexmijten, namelijk de demodex folliculorum en demodex brevis. De meeste mensen hebben overigens geen last van deze mijten, maar sommige mensen wel. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld stress, een lage weerstand of weersomstandigheden, kunnen deze mijten in aantal toenemen en voor irritatie zorgen, zoals bij rosacea.

Demodex veroorzaakt mogelijk rosacea

De demodexmijt speelt een rol in de ontstaanswijze van rosacea. Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te weten of demodex de oorzaak van rosacea is of het gevolg. Wat we wel kunnen zeggen is dat bij mensen met rosacea meer demodexmijten worden aangetroffen dan gemiddeld, voornamelijk met rosaceatype 1 en rosaceatype 2, zie onderstaande afbeelding.

Rosacea of demodicose?

De demodexmijt kan ook een andere ontsteking van de huid veroorzaken, zoals demodicose. Een toename van de mijt op de huid veroorzaakt de ontstekingen. Rosacea is vaak vlindervormig zichtbaar op beide wangen terwijl demodicose meestal eenzijdig is. De aandoening lijkt op rosacea en kenmerkt zich door rode plekjes en zwellingen. Bij twijfel over de diagnose kan talg uit de haarfollikel onder een microscoop worden bekeken op de aanwezigheid van de demodex.

Hoe weet je of je last hebt van de demodexmijt?

demodexmijt onder de microscoop

Met het blote oog is de demodexmijt niet te zien. Daarom neemt een van onze huidtherapeuten talg uit de haarfollikel en plaatst deze onder een microscoop. Zo kan er worden gekeken of de mijt ook op jouw huid aanwezig is. We doen dat niet alleen, we bekijken je huid in totaal en brengen je huidconditie in kaart met onze gezichtsscan. Zonder microscoop is het lastig te bepalen of je last hebt van de demodexmijt. Wat wij in de praktijk zien is dat een huid met te veel demodex geïrriteerd en gevoelig is, wat vaak gepaard gaat met roodheid, jeuk en een branderig gevoel.

Hoe wordt de demodexmijt op je gezicht behandeld?

Ivermectine-crème wordt in de medische industrie veel voorgeschreven voor het bestrijden van de demodexmijt. Er wordt aangenomen dat het rosacea verbetert doordat het zowel de ontstekingsreacties in de huid aanpakt, als de demodex. Daarnaast zijn ook leefstijl en huidverzorgingsroutines erg belangrijk zijn. In de praktijk zien wij echter slechte resultaten bij het gebruik van dergelijke medicatie. Gelukkig kunnen wij in onze kliniek ervoor zorgen dat de demodex wordt verwijderd, zodat je huid weer kan herstellen.

 

Afspraak Maken