Is acne erfelijk?

Acne in het kort

Acne komt veel voor en wordt vaak onderschat. Bij acne zijn de talgklieren van de huid ontstoken. De één krijgt dan een paar puistjes en de ander wordt het een uitgebreide huidaandoening. Helaas zijn er veel pubers én volwassenen die last hebben van acne. Maar is acne ook erfelijk?

Acne erfelijk?

Als beide ouders of een van beide ouders ernstige acne heeft gehad, heb je meer kans om ook acne te krijgen. Dus acne kán in de familie zitten. Alleen is er nooit één oorzaak van acne. Het is altijd een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Het kan ook veroorzaakt worden door stress, verkeerde huidverzorgingsproducten, uitdroging of eten.

Daarnaast zijn er een paar erfelijke aandoeningen waarbij acne deel uitmaakt van het ziektebeeld.

Voorbeelden hiervan zijn: afwijkende chromosomen (XYY-chromosoom) en het polycysteusovariumsyndroom. Als je een van deze erfelijke aandoeningen hebt, kan je arts je verder adviseren.

Stichting Nationaal Huidfonds (het Huidfonds) maakt het mogelijk dat onafhankelijke informatie over deze huidziekte en de behandeling daarvan, voor u en anderen beschikbaar is. Voor dit belangrijke werk is het Huidfonds afhankelijk van particuliere donaties en giften.

Wilt u het Huidfonds hierin steunen? U kunt zich hiervoor online aanmelden.

Acne én rosacea?

Acne komt vaak voor in combinatie met rosacea. Dan heb je last van roodheid én puistjes. Dit kunnen wij behandelen door middel van de Rositta methode. Wij resetten dan als het ware de huid zo bouwt de huid weerstand op. De behandeling is gericht op het verwijderen van de ontstekingsreacties, het bestrijden van demodexmijt en het opbouwen van de huidweerstand.

Ben jij er ook zeker van dat jij last hebt van een huidaandoening en wil je zeker weten of dit mogelijk rosacea is? Plan gerust een afspraak in voor een GRATIS en VRIJBLIJVENDE gezichtsscan bij ons in de kliniek.