
Couperose
Wat is couperose?
Couperose is een huidaandoening waarbij kleine bloedvaatjes in het gezicht zichtbaar worden, met name op de wangen en neus. Deze bloedvaatjes, ook wel teleangiëctasieën genoemd, zorgen voor rode of paarse verkleuringen op de huid.
Hoewel couperose meestal onschadelijk is, kan het cosmetisch storend zijn en een gevoel van ongemak veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van couperose?
Couperose kan in de loop der tijd verergeren
De meest kenmerkende symptomen van couperose zijn:
- Zichtbare rode of paarse bloedvaatjes (teleangiëctasieën) op het gezicht, met name op wangen en neus.
- Een rode of roze verkleuring van de huid in de aangedane gebieden.
- Een warme of branderige gevoel op de huid.
- Gevoeligheid van de huid, vooral bij blootstelling aan warmte, kou of bepaalde huidverzorgingsproducten.
- In sommige gevallen kan de huid ook droge plekken of lichte zwellingen vertonen.
Couperose kan in de loop der tijd verergeren, vooral als de huid wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, Uv-straling of andere irriterende factoren.
Het verschil tussen couperose en rosacea
Couperose is vaak een symptoom van rosacea, maar niet iedereen met couperose heeft rosacea
Hoewel couperose en rosacea vaak met elkaar worden verward, zijn het twee verschillende huidaandoeningen. Couperose verwijst specifiek naar de zichtbare bloedvaatjes op de huid, terwijl rosacea een bredere aandoening is die naast roodheid en zichtbare bloedvaatjes ook puistjes, zwellingen en een branderig gevoel kan veroorzaken. Rosacea kan soms ook leiden tot verdikking van de huid, vooral rond de neus. Couperose is vaak een symptoom van rosacea, maar niet iedereen met couperose heeft rosacea.
Hoe ontstaat couperose?
Couperose kan door zowel door genetische als externe factoren ontstaan
Couperose ontstaat wanneer de wanden van de kleine bloedvaatjes in de huid verzwakken en uitzetten, waardoor ze zichtbaar worden. Dit proces kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetische aanleg, blootstelling aan de zon, temperatuurschommelingen, alcoholgebruik en bepaalde huidverzorgingsproducten. Mensen met een lichte huid zijn vaak vatbaarder voor couperose, hoewel het bij iedereen kan voorkomen.
Wie kan couperose krijgen?
Iedereen kan couperose krijgen
Couperose kan iedereen treffen, maar bepaalde groepen hebben een hoger risico. Mensen met een lichte huid, met name van Noord-Europese afkomst, lopen een grotere kans om couperose te ontwikkelen. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol; als couperose in de familie voorkomt, is de kans groter dat je het zelf ook krijgt. Factoren zoals leeftijd, hormonale veranderingen en bepaalde medische aandoeningen kunnen de aandoening ook verergeren.
Kun je couperose voorkomen?
Hoewel couperose niet altijd te voorkomen is, kun je de symptomen beperken
Hoewel couperose niet altijd te voorkomen is, zijn er stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen of de symptomen te beperken. Bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrème, vermijd blootstelling aan extreme temperaturen en beperk het gebruik van producten die alcohol of andere irriterende stoffen bevatten. Ook kan het helpen om stress te verminderen en een gezond dieet te volgen, bijvoorbeeld een dieet dat rijk is aan antioxidanten, zodat je je huid versterkt.
Couperose behandelen bij de Rositta Kliniek
Couperose kan door zowel door genetische als externe factoren ontstaan
Bij Rositta Kliniek begrijpen we hoe vervelend couperose kan zijn. Daarom bieden wij gespecialiseerde behandelingen aan om de zichtbaarheid van couperose te verminderen en je huid er weer stralend uit te laten zien. De Rositta Methode vermindert couperose doordat de ontstekingsreactie wordt weggehaald. De huid wordt sterker en gezonder, de zenuwen die de bloedvaatjes reactief maken zijn niet meer zo gevoelig, waardoor overmatige bloeddoorstroming naar de huid niet meer zal plaatsvinden. Roodheid en zichtbare vaatjes verdwijnen hierdoor.
Echter zien wij ook bloedvaatjes die zodanig beschadigd zijn dat deze blijvend verwijd zijn. Ondanks dat de ontstekingsreactie weg is en de huid gezond en sterk is, blijven deze vaatjes zichtbaar. Deze kunnen nog behandeld worden middels elektrocoagulatie. Dit is een zeer precieze, plaatselijke behandeling die de huid minimaal belast, in tegenstelling tot licht- en lasertherapie, waarbij de huid zwaar belast wordt. Licht- en lasertherapie kunnen flinke huidreacties tot gevolg hebben en het kan de huidklachten zelfs verergeren wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Samen met jou stellen we een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op jouw huidtype en de ernst van de couperose. Met onze zorgvuldige aanpak helpen we jouw huid herstellen.
Vrijblijvend consult en gratis gezichtsscan
Benieuwd welk advies onze huidspecialisten voor jouw huid hebben? Maak een afspraak voor gratis en vrijblijvend advies én gezichtsscan.