Hoe je huid te beschermen tegen de kou?

In de zomer beschermen wij onze huid tegen de zon. Maar wat doen wij eigenlijk in de winter om onze huid in topconditie te houden?

Wanneer we het koud hebben gaan we rillen, krijgen we kippenvel of gaan we zelfs klappertanden. Verdere bescherming is er niet. We hebben geen vacht, dus zullen we ons warm moeten aankleden. Doen we dit niet, dan gaat dit ten koste van onze uitwendige lichaamsdelen als vingers, tenen, neus en oren. Deze koelen namelijk het snelst af in de buitenlucht. Soms zelfs zo erg, dat ze gaan tintelen en pijn doen.

Huidproblemen die in de winter kunnen ontstaan:

Huidkloven

Huidkloven komen in de winter het vaakst voor. Door de kou trekken bloedvaatjes samen waardoor de doorbloeding kan verminderen. Als de huid dan ook nog droog wordt, kunnen er kloven ontstaan. Ook de verwarming die te hoog staat kan door de droge lucht in de huiskamer zorgen voor kloven. De kou buiten is minder goed te reguleren, het klimaat in huis daarentegen kan wel gereguleerd worden. Hieronder een aantal tips:

 • Draag warme kleding zodat de verwarming lager kan
 • Hang een bakje water aan de verwarming voor de luchtvochtigheid
 • Vermijd zoveel mogelijk warm water op je handen en voeten
 • Als je toch in bad gaat, vermijd olie en badschuim
 • Draag tijdens het schoonmaken handschoenen
 • Richt je autoverwarming op de ruiten in plaats van je handen

Gesprongen lippen

Gure wind en lang zitten in verwarmde ruimtes kunnen al snel leiden tot droge en gesprongen lippen. Wanneer je droge lippen hebt, kun je de neiging krijgen ze nat te maken met je tong. Dat geeft verlichting op korte termijn, maar op de langer termijn drogen je lippen nog verder uit. Om gesprongen lippen te voorkomen of te verminderen kun je het volgende doen;

 • Houd je lippen vettig met balsem of vaseline.
 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid binnen niet te laag is
 • Drink voldoende water
 • Trek geen losse velletjes van je lippen
 • Adem zoveel mogelijk door je neus. Door je mond ademen kan zorgen voor uitdroging.

Mochten de droge lippen en/of kloven niet overgaan met bovenstaande tips, dan raden we het aan even langs de huisarts te gaan.

Winterhanden en -voeten

De winterkou vernauwt de bloedvaten en hierdoor kunnen de uiterste puntjes van ons lichaam minder goed doorbloeden. Denk aan bijvoorbeeld je handen, voeten, oren en neus. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om het lichaamsdeel te verwarmen, stroomt niet gemakkelijk door de vernauwde bloedvaten en kan zich ophopen. Gevolg: opgezwollen handen en voeten. Winterhanden en -voeten kunnen op de volgende manieren behandeld worden:

 • Draag warme kleding, schoenen en handschoenen.
 • Laat kleding niet afknellen, dit kan juist bijdragen aan het ontstaan.
 • Wisselbaden kunnen helpen omdat ze de bloedsomloop stimuleren.
 • Massages kunnen de pijn en jeuk verlichten, maar dit moet dan wel voorzichtig gebeuren.
 • Vermijd extreme warmte. Dichtbij een kachel of open haard staan is dus niet zo’n goed idee.
Rosacea

Rosacea is een huidaandoening in het gezicht en kan een pijnlijk of branderig gevoel geven. De oorzaak van rosacea is (nog) onbekend, maar het ontstaan kan ook komen door (extreme) overgang van warmte naar kou of blootstelling aan zonlicht. Een huid met rosacea dient behandeld te worden met meer dan alleen reguliere verzorgingsproducten. Met behulp van de Rositta methode kunnen wij uit de praktijk zeggen dat meer dan 95% van de behandelde mensen volledig vrij zijn van rosacea en dit verschijnsel ook niet meer terugkomt. Hieronder staat in het kort hoe de Rositta methode in z’n werking gaat.

Volgens de Rositta methode mag je gedurende de behandelperiode alleen gebruik maken van onze speciale verzorgingsproducten. Deze producten zijn vrij van parabenen en allergeenvrije parfum. Andere gezichtsverzorgingsproducten adviseren wij niet te gebruiken. Tijdens de behandelperiode mag je de huid niet nat maken. Onze huidtherapeuten geven je uitleg hoe je huid wel schoon te maken. Ook bepaalde voedingsmiddelen mogen niet genuttigd worden. Ook zonlicht, stress, heftige emoties zoals woede, opwinding en schaamte dienen vermeden te worden. Doe geen zwaar werk en/of sport waarbij je veel zweet. Ook hete douches, stoomruimtes, heet bad, sauna zijn in deze periode niet toegestaan. Vermijd tevens extreme temperaturen en temperatuurschommelingen, kou en wind.

Gratis en vrijblijvend consult en gezichtsscan

Wil je meer weten over hoe je je huid het beste kunt beschermen, hoe je afkomt van je Rosacea en gebruik maken van onze jarenlange kennis en ervaring? Maak geheel vrijblijvend en GRATIS een afspraak voor een eerste consult en gezichtsscan.

Plan een gratis consult en gezichtsscan