Rosacea en voeding

Welke voeding kan rosacea uitlokken en verergeren? En welke voedingsmiddelen zijn juist goed voor de rosacea huid? Daar geven wij je graag antwoord op!

Rosacea triggers

De rosacea huid is erg gevoelig. Er zijn verschillende uitlokkende factoren (triggers) die ervoor zorgen dat de rosacea erger wordt.

De bekendste triggers zijn: zon, pittig eten, stress, alcohol, temperatuur wisselingen, sporten, roken, histaminerijke voeding en verkeerde verzorgingsproducten.

Vandaag gaan we het hebben over de trigger voeding.

Rosacea en de darmen

De huid staat in verband met de darmen en een gezonde darmflora kan de huid verbeteren, dus ook rosacea.

De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, PDS en coeliakie komen ook vaak voor bij mensen met rosacea. Mensen met rosacea zijn vaak gevoeliger voor bepaalde voeding, dus bewust worden van je voedingspatroon is erg belangrijk als je rosacea hebt

Welke voedingsmiddelen verergeren rosacea?

Hierboven hebben we al een aantal voedingsmiddelen genoemd die rosacea verergeren; pittig eten, zuivel en histaminerijke voeding. Maar er is nog meer voeding die de rosacea huid triggert.

Histaminerijke voeding is één van de grootste (voeding)boosdoeners. Denk hierbij aan aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusvruchten, kaneel, zuivel, tonijn, olijven, lever, schelpdieren (ook kroepoek!) en koriander. Verder zijn chocolade, azijn, soja en (rode) wijn ook bekende triggers.

We benoemen hierboven nogal wat triggers, maar bij de één is rode wijn de trigger en bij de ander is spinazie de trigger. Dus het betekent niet dat je niets meer kunt eten of drinken, maar probeer erachter te komen wat jouw triggers zijn en vermijd die.

Tip: Om er achter te komen wat jouw triggers zijn kun je een dagboekje bijhouden met wat je eet en hoe je huid daar vervolgens op reageert.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor de rosacea huid?

Er zijn weinig (wetenschappelijke) onderzoeken die aantonen welke voedingsmiddelen goed zijn voor de rosacea huid. Maar door onze jarenlange ervaring en onderzoeken hebben wij een voedingslijst ontwikkeld met producten waar de rosacea huid in elk geval NIET op reageert. Er is een ‘groene’ lijst met voedingsmiddelen die je altijd kan eten, een ‘oranje’ lijst met voedingsmiddelen die je met mate kan nemen en een ‘rode’ lijst met voedingsmiddelen die vermeden moeten worden.

Tijdens ons rosacea behandeltraject volg je ons voedingsadvies in combinatie met onze behandelingen en producten. In het begin van het traject adviseren wij alleen producten uit de groene lijst en tijdens het traject gaan we het menu steeds meer uitbreiden door producten uit de ‘oranje’ lijst toe te voegen en zal je merken dat je huidweerstand verbetert en je huid niet meer reageert op de rosacea uitlokkende voedingsmiddelen.

Producten die onder andere goed zijn voor de rosacea huid zijn:

  • Omega 3; dit werkt ontstekingsremmend. Wij adviseren deze omega 3 capsules, want in veel omega 3 rijke voeding zit ook histamine.
  • Wortels
  • Komkommer
  • Sla
  • Zoete aardappel
  • Groene appels
  • Kikkererwten
  • Maiswafels
  • Kipfilet
  • havermout

LET OP: Ons voedingsadvies is gemaakt in combinatie met onze behandelingen en producten. Het effect zal er niet/nauwelijks zijn als je niet het behandeltraject volgt.

Boodschappen tips

Wij weten dat het even zoeken is naar de juiste voedingsmiddelen. Daarom hebben wij een video gemaakt met wat boodschappen tips:

Ons advies

Elke huid en darmen zijn anders, dus er is niet één goed dieet voor mensen met rosacea. Daarnaast is rosacea afhankelijk van meerdere factoren, zoals leefstijl, demodex en erfelijkheid.

Daarom adviseren wij altijd het hele traject te volgen. Hier krijg je gezichtsbehandelingen waarbij de ontstekingen worden verwijderd en de demodex wordt bestreden, op maat gemaakt voedingsadvies,  leefstijladvies en de juiste producten.

Wil je meer weten over onze behandeling? We denken graag met je mee en geven je graag een zo goed mogelijk advies. Maak een afspraak voor een gratis consult & huidscan via onderstaande knop of bel naar 088 – 767 48 82