Hoe herken je de rosaceahuid?

Rosacea is een veelvoorkomende huidziekte die het gezicht aantast. Miljoenen mensen wereldwijd hebben rosacea. In Nederland en België hebben zo’n één miljoen mensen rosacea. Hoewel het een onschadelijke aandoening is, kan het ongemak veroorzaken en invloed hebben op iemands zelfvertrouwen. Hoe herken je de rosaceahuid? In dit artikel zullen we beschrijven hoe je de rosaceahuid herkent, wat rosaceasymptomen zijn en welke rosaceabehandeling wij aanbieden.

Symptomen rosacea

Het herkennen van de rosaceahuid kan in het begin verwarrend zijn, omdat sommige van de symptomen lijken op die van andere huidaandoeningen, zoals acne. Toch zijn er enkele kenmerkende symptomen die kunnen duiden op rosacea:

  • Roodheid (erytheem): Het meest opvallende symptoom van rosacea is de aanhoudende roodheid van het gezicht, vooral op de wangen, neus, kin en voorhoofd. Het lijkt vaak op een constante blos.
  • Bultjes en puistjes: Rosacea kan leiden tot de ontwikkeling van kleine rode bultjes en puistjes, die vaak worden aangezien voor acne. Deze kunnen echter meestal langer aanhouden dan traditionele puistjes.
  • Zichtbare bloedvaten (teleangiëctasieën): Fijne rode lijnen of een netwerk van bloedvaatjes kunnen op het gezicht verschijnen, vooral op de wangen en neus.
  • Huidgevoeligheid: Mensen met rosacea kunnen een verhoogde gevoeligheid voor huidirritaties en producten ervaren, waardoor de huid geïrriteerd kan raken.
  • Oogirritatie: Oculaire rosacea kan oogklachten veroorzaken, zoals droge ogen, branderigheid, jeuk, roodheid en gevoeligheid voor licht.
  • Verdikking van de huid (rhinophyma): Bij sommige mensen met rosacea kan de huid op de neus en andere delen van het gezicht dikker worden, dit heet rhinophyma.

Rosacea en acne

Hoewel rosacea en acne vergelijkbare symptomen kennen, zijn het verschillende aandoeningen met verschillende onderliggende oorzaken. Rosacea wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid, zichtbare bloedvaten en bultjes die vaak langer aanhouden dan traditionele puistjes. Acne daarentegen wordt meestal veroorzaakt door verstopte poriën, bacteriën en hormonale factoren. Sommige mensen met rosacea ervaren ook acne-achtige symptomen, bekend als ‘rosacea-acne’ of ‘acne rosacea’.

Rosacea en acne

Het is logisch dat je twijfelt of de roodheid en rode bultjes in je gezicht rosacea of acne is, omdat milde rosacea ook op acne lijkt. Hoewel rosacea en acne twee verschillende aandoeningen zijn, kunnen ze elkaar wel beïnvloeden. Sommige mensen met rosacea ervaren ook acne-achtige symptomen, bekend als ‘rosacea-acne’ of ‘acne rosacea’. Dit omvat het verschijnen van puistjes en mee-eters, naast de typische rosaceasymptomen. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, omdat de behandeling van rosacea-acne specifiek kan verschillen van de behandeling van gewone acne.

Meer weten over de verschillen en overeenkomsten tussen rosacea en acne? Bekijk dan deze pagina.

Behandeling rosacea

De Rositta Kliniek is geen voorstander van rosacea behandelen met medicijnen. Het levert vaak niet het gewenste resultaat op en soms worden de klachten zelfs erger. In onze kliniek werken we met de Rositta Methode®, een doeltreffende, manuele methode waardoor rosaceaklachten in nagenoeg alle gevallen verdwijnen. Voor de Rositta Kliniek maakt de ernst van rosacea niet uit. Ook zeer ernstige rosacea kan succesvol worden behandeld met de Rositta Methode®.

Een onderdeel van de rosaceabehandeling bij de Rositta Kliniek is het aanpassen van de leefstijl. Bijvoorbeeld het vermijden van triggers zoals alcohol, hete dranken, gekruid voedsel en extreme temperaturen kan helpen om de symptomen van rosacea onder controle te houden.

Heb je rosacea?

Het herkennen van rosacea is essentieel voor een tijdige behandeling en verlichting van de rosaceasymptomen. Door op de hoogte te zijn van de typische symptomen van rosacea, zoals roodheid, bultjes, en zichtbare bloedvaten, kunnen mensen sneller professionele hulp zoeken en de juiste behandeling krijgen. Met de Rositta Methode kunnen mensen met rosacea hun huid verbeteren en weer klachtenvrij door het leven gaan, met als uiteindelijke doel de kwaliteit van leven verbeteren.