Hoe herken je de demodexmijt op je gezicht?

_

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met rosacea vaak een hogere concentratie demodexmijten op hun huid hebben dan mensen zonder rosacea

_

Demodexmijten zijn microscopische parasieten die in de haarzakjes en talgklieren van de menselijke huid leven. Hoewel de meeste mensen ze bij zich dragen zonder problemen, kunnen ze soms huidproblemen veroorzaken, vooral op het gezicht. De demodexmijt speelt een rol in de ontstaanswijze van rosacea.

Wat is demodex?

Er zijn twee soorten demodexmijten die de menselijke huid kunnen bewonen: Demodex folliculorum en Demodex brevis. Demodex folliculorum leeft voornamelijk in de haarzakjes, terwijl Demodex brevis zich in de talgklieren bevindt. Beide soorten kunnen bij een overmatige aanwezigheid huidproblemen veroorzaken.

Demodex en rosacea

Er is een sterk verband tussen demodexmijten en rosacea. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met rosacea vaak een hogere concentratie demodexmijten op hun huid hebben dan mensen zonder rosacea. Het is echter nog niet volledig duidelijk of de mijten de oorzaak zijn van rosacea, of dat rosacea zorgt voor een omgeving waarin de mijten gemakkelijker kunnen gedijen. Wat wel duidelijk is, is dat de aanwezigheid van demodexmijten de symptomen van rosacea aanzienlijk kan verergeren.

Symptomen van demodexhuid

De symptomen van een overmatige aanwezigheid van Demodexmijten kunnen variëren, maar de meest voorkomende tekenen zijn:

  1. Roodheid: Een van de eerste tekenen van een demodexhuid is een rode, geïrriteerde huid. Dit kan lijken op rosacea, een chronische huidaandoening die ook roodheid en ontsteking veroorzaakt. In feite wordt gedacht dat demodexmijten een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan en verergeren van rosacea.
  2. Schilfering: De huid kan beginnen te schilferen en er droog uitzien, vooral rond de ogen en neus. Dit kan ook gepaard gaan met jeuk.
  3. Puistjes en papels: Demodexmijten kunnen ontstekingen veroorzaken die leiden tot de vorming van puistjes en papels. Deze kunnen lijken op acne, maar zullen niet verbeteren met traditionele acnebehandelingen.
  4. Gezwollen en geïrriteerde oogleden: Bekend als blefaritis, kunnen demodexmijten ook de oogleden infecteren, wat resulteert in gezwollen, rode en geïrriteerde oogleden. Dit kan ook gepaard gaan met een korstige afscheiding aan de basis van de wimpers.
  5. Brandend gevoel: Veel mensen met een demodexovergroei beschrijven een branderig of stekend gevoel op de aangetaste huidgebieden.
Demodexmijt onder de microscoop

Hoe weet je of je last hebt van de demodexmijt?

Als je vermoedt dat je last hebt van rosacea en/of de demodexmijten, kun je een gratis gezichtsscan en consult bij ons inplannen. Wij maken een huidscan van vijf lagen diep en kunnen zien of je last hebt van rosacea en/of de demodexmijt. Als we twijfelen, nemen we een huidmonster en leggen we dit onder een microscoop en onderzoeken we de aanwezigheid van demodexmijten.

Rosaceabehandeling bij de Rositta Kliniek

Bij de Rositta Kliniek zijn we gespecialiseerd in het verwijderen van demodexmijten en het verlichten van de symptomen die ze veroorzaken. Onze aanpak is gericht op het grondig behandelen van de huid om de mijten effectief te verwijderen en verdere overgroei te voorkomen. We gebruiken geavanceerde technieken en producten die speciaal zijn ontwikkeld om de demodexmijten en rosacea aan te pakken, terwijl we tegelijkertijd zorgen voor een gezonde en stralende huid.

Geen demodexklachten meer

Demodexmijten zijn een veelvoorkomend, maar vaak over het hoofd gezien probleem. Als je last hebt van onverklaarbare roodheid, schilfering, of puistjes op je gezicht, kan een overmatige aanwezigheid van demodexmijten de oorzaak zijn. Wil je af van de klachten die de demodex/rosacea veroorzaken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Met de juiste zorg en behandeling kun je de demodexhuid effectief beheren en je huid gezond houden.

Je kunt geen reacties geven