Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak begint met milde symptomen, maar geleidelijk erger kan worden. Heb je last van roodheid en kleine bultjes of puistjes in je gezicht? Dan is het mogelijk dat je te maken hebt met beginnende rosacea. In dit artikel bespreken we de kenmerken van milde rosacea in de beginfase. Wat zijn de milde rosacea symptomen ? En hoe zie je dat de rosacea erger wordt? Of heb je misschien geen rosacea, maar acne? We leggen ook de verschillen tussen rosacea en acne uit.

Wat is rosacea precies?

Rosacea is een chronische huidaandoening die in het gezicht voorkomt. De huidaandoening wordt gekenmerkt door roodheid, zichtbare bloedvaatjes, bultjes en puistjes. Hoewel de exacte oorzaak van rosacea onbekend is – al speelt de demodexmijt wel een grote rol bij rosacea – zijn er bepaalde factoren die de symptomen kunnen verergeren, zoals blootstelling aan zonlicht, hitte, stress en bepaalde voedingsmiddelen.

Lees op deze pagina meer over de relatie tussen de rosaceahuid en demodexmijten.

Rosacea in de beginfase

In de beginfase van rosacea kunnen de symptomen mild zijn en vaak verward worden met andere huidaandoeningen, zoals acne. De volgende kenmerken kunnen wijzen op beginnende rosacea:

  • Roodheid: De huid kan rood worden, vooral op de wangen, de neus en het voorhoofd. Deze roodheid kan eruitzien als een blos of verbrande huid.
  • Bultjes en puistjes: Kleine rode bultjes of puistjes kunnen verschijnen, vergelijkbaar met acne. Het verschil is dat deze bultjes meestal geen mee-eters bevatten.
  • Gevoeligheid: De huid kan gevoelig zijn en kan jeuken of een branderig gevoel veroorzaken.
  • Zichtbare bloedvaatjes: Soms worden dunne bloedvaatjes zichtbaar op de huid, vooral rond de neus en wangen.

 

Rosacea en acne

Het is logisch dat je twijfelt of de roodheid en rode bultjes in je gezicht rosacea of acne is, omdat milde rosacea ook op acne lijkt. Hoewel rosacea en acne twee verschillende aandoeningen zijn, kunnen ze elkaar wel beïnvloeden. Sommige mensen met rosacea ervaren ook acne-achtige symptomen, bekend als ‘rosacea-acne’ of ‘acne rosacea’. Dit omvat het verschijnen van puistjes en mee-eters, naast de typische rosaceasymptomen. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, omdat de behandeling van rosacea-acne specifiek kan verschillen van de behandeling van gewone acne.

Meer weten over de verschillen en overeenkomsten tussen rosacea en acne? Bekijk dan deze pagina.

Heb je beginnende of milde rosacea?

Als je vermoedt dat je last hebt van beginnende rosacea, kun je een afspraak met ons maken. De afspraak is vrijblijvend. Aan de hand van een gratis gezichtsscan kijken wij of je rosacea of wellicht acne hebt. Bij de Rositta Kliniek helpen we zowel mensen met rosacea als acne. Meer dan 95% van onze patiënten zijn succesvol behandeld.

 

Vroegtijdig milde rosacea herkennen

Het is belangrijk om vroegtijdig de tekenen van beginnende rosacea te herkennen, vooral als je al last hebt van milde symptomen en rosacea-acne. Door een juiste diagnose en behandeling te krijgen, kun je de symptomen onder controle houden en verdere verslechtering voorkomen.

Tips voor beginnende rosacea

Heb je de symptomen van milde rosacea? Dan is een goede huidverzorging en een gezonde leefstijl belangrijk om je huid gezond en stralend te houden. Een paar algemene tips voor de rosaceahuid:

Je kunt geen reacties geven