De 10 uitlokkers van rosacea!

Een op de vijf vrouwen in Europa heeft last van rosacea. Wat hiervan de oorzaak is weet niemand. Rosacea is namelijk een vasculaire huidaandoening. Bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken plotseling verwijd, de bloedstroom neemt toe en dat resulteert in blozen en roodheid van de huid. De bekendste uitlokkers van rosacea zijn de zon en alcohol. Echter zijn er nog veel meer factoren waar rekening mee gehouden moet worden. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

  1. Zon.

Een dagje op het strand of in de tuin is natuurlijk heerlijk. Echter kan een beetje zon al voor enorme roodheid zorgen.  Dit hoeft niet perse te komen doordat je te lang in de zon hebt gezeten en/of verbrand bent. Accessoires als een hoed en zonnebril, een goede zonnebrandcrème waarmee je je regelmatig insmeert en natuurlijk de schaduw zijn geen overbodige luxe.

  1. Alcohol, roken, maar ook zelfs koffie en thee.

Alcohol zorgt voor een verwijding van de bloedvaatjes. Zeker rode wijn zorgt voor een enorm rood gezicht. Veel mensen met rosacea zijn hiervan op de hoogte. Waar de meeste niet van op de hoogte zijn is dat ook warme dranken als koffie, thee en chocomelk rosacea uitlokken. Een lekker kopje koffie in de ochtend of een lekker koud biertje in de avond zit er helaas niet meer in. Zeker wanneer je bij ons onder behandeling staat is dit ten zeerste verboden! O jaa en dacht je dat alleen zelf roken slecht was voor je gezondheid? Think twice! Zelfs het verblijven in een rokerige ruimte zorgt bij sommige mensen voor veel problemen.

  1. Koude wind.

Ook wanneer je geen last hebt van rosacea is tegen de (koude) wind in fietsen geen pretje. Maar dit in combinatie met rosacea kan zorgen voor enorme flushes. Probeer je huid bij een (koude) wind dan ook zoveel mogelijk te bedekken met een muts en sjaal. Kies voor materialen waar je goed tegen kunt, want ook een muts en/of sjaal kan voor irritatie zorgen.

  1. Sporten.

Sport is goed voor lichaam en geest. Toch kan sport ervoor zorgen dat het rosacea uitlokt. Door de enorme inspanning verhoogt je hartslag en daarmee ook je bloedstroom. Door heel veel te gaan sporten kan de roodheid soms dagen of wekenlang aanhouden.

  1. (Pittig) eten.

Je bent wat je eet. Een bekende uitspraak die bij mensen met rosacea in enige mate van toepassing is. Daarom is het goed om in je dagboek bij te houden van welk soort eten je rosacea uitgelokt wordt. Bij iedereen is dat namelijk verschillend. Wat wel bijna universeel is, is pittig eten. Wil jij tijdens een afspraak niet met enorm rode wangen aan tafel zitten, ga dan niet voor die jalapeños.

  1. Zuivel.

Niet alleen pittig eten maar ook zuivelproducten als kaas, slagroom en melk kunnen enorme rosacea uitlokken. Ondanks dat zuivel goed is voor het menselijk lichaam, is het toch beter dat blokje kaas te laten staan als je last van rosacea hebt.

  1. Stress.

Stress is er niet alleen in het dagelijkse leven, maar is ook bij rosacea een hele belangrijke factor. Een stressvolle dag kan voor nog meer problemen zorgen en voordat we het weten is de roodheid niet vol te houden. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt en regelmatig relaxed!

  1. Warm water.

Hoe lekker het ook is om een warm bad of douche te nemen, wij raden het ten zeerste af! Niet alleen warm water, ook koud water kan voor enorme flushes zorgen. Omdat temperatuurswisselingen enorme rosaceaklachten met zich meebrengt, raden wij het af om sauna’s en stoombaden te bezoeken.

  1. Verzorgende producten.

Crèmes, hoe goed ze ook aangeven te zijn, kunnen ingrediënten bevatten die de rosaceahuid irriteren. Geurstoffen, menthol, alcohol en eucalyptus zijn voorbeelden van stoffen die problemen kunnen geven bij de gevoelige huid. Daarom is het goed schoonheidsbehandeling te vermijden. Ook parfum kan voor een uitlokker zorgen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en spuit het luchtje op je kleding i.p.v. de huid.

  1. Allergieën.

Iets waar we minder aan kunnen doen, maar toch voor verergering van de rosacea kan zorgen zijn allergieën. Men heeft niet door dat ze ergens allergisch voor zijn, maar denken dat ze gewoon verkouden zijn. Probeer erachter te komen of je ergens allergisch voor bent en noteer dit in je dagboek.

Dit zijn dé aantal uitlokkers van rosacea, maar per persoon kan dit weer verschillen. Dus luister en kijk goed naar je huid, waar reageer jij op?

De Rositta Methode.

Om het effect van onze behandeling maximaal te ondersteunen is het belangrijk dat je de uitlokkers van rosacea vermijdt. Tijdens ons behandeltraject ontvang je een voedingslijst met middelen die zijn toegestaan, en mindere mate zijn toegestaan en helemaal niet zijn toegestaan. Kies zoveel mogelijk producten uit de groene tabel. Van deze producten weten we dat mensen met rosacea hier in het algemeen goed op reageren. De oranje tabel bevat voedingsmiddelen waar wisselend op wordt gereageerd. Eet of drink per dag niet meer dan 1-2 producten uit deze lijst en wacht 48 uur om te kijken of je hierop reageert. De producten uit de rode tabel zijn uitlokkers van rosacea, dus deze dient u geheel de vermijden.

Vrijblijvende afspraak maken

Benieuwd hoe ons behandeltraject er verder uitziet? Neem contact met ons op of bekijk de video.