Demodex. Wat is dit precies?

Eigenlijk sta je er nooit bij stil, maar op je huid leven allemaal kleine beestjes. Deze beestjes worden ook wel mijten genoemd, demodexmijten om precies te zijn. Iedereen heeft deze demodex op zijn of haar gezicht rondlopen. Bij veel mensen kunnen ze geen kwaad, maar toch worden ze in verband gebracht met bepaalde huidklachten. Waaronder dus rosacea. Hoe zit dit?

Demodex zitten in haarzakjes en talgklieren

Net als bacteriën, worden ook mijten op onze huid aangetroffen. Het gaat hierbij om twee soorten. Namelijk de Demodex folliculorum en Demodex brevis. In principe heb je van beiden soorten geen last, tenzij je rosacea of acne ontstekingen hebt.

Demodex en rosacea

Mensen met rosacea hebben last van zaken als blijvende roodheid, couperose, blozen, bultjes en meer. Over de oorzaak bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel zien we dat rosacea voornamelijk voorkomt bij vrouwen vanaf 30 jaar met een lichtere huid. De overgevoeligheid van de huid en de aanwezigheid van bacteriën dragen vermoedelijk bij aan het ontstaan van de huidklachten. Onder deze bacteriën vallen ook de demodex. En wat blijkt? Mensen met rosacea hebben een grote hoeveelheid aan demodex op hun huid zitten. Vooral mensen met rosacea type 1 en type 2 hebben hier last van.

Meer mijten, meer huidklachten

Hoe kan het dat mensen met rosacea type 1 en type 2 meer demodex op hun huid hebben zitten? Op basis van onderzoeken die tot op heden gevoerd zijn, kan niet zomaar geconcludeerd worden dat demodexmijten rosacea veroorzaken. Wel weten we dat de parasieten profiteren van de verstoorde afweer. De huid van iemand met rosacea reageert dus heel heftig op prikkels die voor een ander gebruikelijk zijn. De demodexmijten vinden het fijn op een beschadigde huid en blijven zich constant voeden.

Minuscule beestjes

Net als bacteriën op je huid, kun je demodex ook niet zien met het blote oog. Tijdens onze behandelingen gebruiken wij een microscoop en laten wij klanten, ongeveer 4000x vergoot, zien hoe de demodex eruitziet en wat het doet. Tijdens dit onderzoek brengen wij de huidconditie tot in detail in kaart.

Welke crèmes helpen

Naast alle medicijnen die er zijn, bestaan er ook nog crèmes die de ontstekingen kunnen verminderen. De bekendste is een crème die alle bacteriën doodt.  Sinds kort is er ook Ivermectine. Dit middel is niet nieuw, want het werd al langer ingezet tegen parasieten. Sinds kort is het dus ook goedgekeurd voor de behandeling van rosacea. Het is er in crème- en pilvorm.

Wat kun je nog meer doen naast crèmes en medicijnen?

Het is goed dat er medicijnen en crèmes bestaan om de mijten tegen te gaan. Echter zijn leefstijl en huidverzorgingsroutines net zo belangrijk. Wij zien vaak dat, wanneer mensen erg veel last hebben van rosacea, alle bovenstaande dingen niet meer op gaan. Gelukkig kunnen wij in onze kliniek ervoor zorgen dat de demodex zo goed als weggehaald wordt en je huid weer gaat herstellen.

Hoe wij rosacea behandelen

Met onze rosacea behandeling kunnen wij iets aan de rosacea doen. Rosacea is een chronische huidaandoening die veel voorkomt, 3% tot 4% van de bevolking heeft er mee te maken. Rosacea kan sterk van invloed zijn op de kwaliteit van leven, mede omdat het primair in het gezicht plaatsvindt. Onze huidspecialiste, Rositta Kaijser, heeft gedurende 30 jaar haar behandelmethode voor rosacea geoptimaliseerd. Deze unieke methode leidt in bijna alle gevallen tot een blijvend klachtenvrij gezicht. Tot voor kort was de praktijk in Roswinkel. Met de nieuwe kliniek in Assen kan worden voldaan aan de toenemende vraag naar de behandeling. Rositta behandelt veel mensen die in het medische circuit geen afdoende behandeling gevonden hebben. Op deze website zijn meerdere voor en na foto’s en testimonia van cliënten. Als je op zoek bent naar een adequate behandeling voor rosacea kan de Rositta kliniek helpen!

DE ROSITTA METHODE

Onze rosacea behandeling bestaat uit drie onderdelen. Namelijk de cosmetische behandelingen die wij 2 weken lang dagelijks en daarna minder intensief (afhankelijk van het resultaat) doen. Daarnaast ontvangt u verzorgende producten en geven wij advies hoe u uw eetpatroon/levensstijl kan veranderen.

AFSPRAAK MAKEN