Rosacea-uitbraak na een zonnige middag op het terras

De zon scheen volop en ik was me vergeten in te smeren. Ik leek verbrand, maar de roodheid bleef. Ook na een week. En nu? Ik besloot naar de huisarts te gaan en wat bleek…… ik had rosacea.

Vlak na het uitbreken van de coronacrisis, in maart 2020, kwam Sam Bocken thuis van een middagje bier drinken met vrienden. De zon scheen en net als bijna 99 % van de mannen was Sam zich vergeten in te smeren. Na afloop ging Sam ervan uit dat hij verbrand was, maar de roodheid bleef. Hij besteedde er niet al te veel aandacht aan omdat hij verwachtte dat het vanzelf over zou gaan. Toen dat niet gebeurde besloot hij naar de huisarts te gaan. Die stelde vast dat het om rosacea ging.

Rosacea ‘oplossing’

Van de dokter kreeg Sam twee zalfjes voorgeschreven. ‘Dit zette totaal geen zoden aan de dijk. Ik heb twee verschillende zalfjes geprobeerd, maar het effect bleef uit. Ik besloot daarna om gewoon van mijn zomervakantie te gaan genieten, inclusief veel in de zon zitten’. Deze actie, die op zichzelf heel onschuldig lijkt, heeft bij Sam de rosacea enorm getriggerd. ‘Na de zomer waren mijn wangen en voorhoofd echt ontstoken. Ik moest hier iets aan doen. Ik ben toen eind augustus naar een huidtherapeute geweest. Die stelde een heel behandelplan op inclusief peelings en micro needling.’ Ook dit was geen oplossing. ‘Sterker nog, het werkte averechts. De rosacea begon extreme vormen aan te nemen; de huid begon de vervormen en van structuur te veranderen en vertoonde zelfs kleine bloedingen.’

Online zoektocht

In zijn online zoektocht was Sam de Rositta Kliniek al een aantal keer tegengekomen. ‘Ik wist dat ze gespecialiseerd waren in de behandeling tegen rosacea. Maar ik was nog bezig met mijn traject bij de huidtherapeut. Ik wou niet zomaar overstappen. Wel ging ik reviews lezen van de Rositta Kliniek.’ Net als vele anderen zag Sam steeds dezelfde verhalen voorbijkomen. ‘Mensen met rosacea die al jaren van zinloze trajecten bij dokters, dermatologen en specialisten achter de rug hadden en uiteindelijk ten einde raad bij Rositta terechtkwamen. Hier lukte het hen wel een geweldig resultaat te behalen. Bijna te mooi om waar te zijn. Toch besloot ik mezelf al die jaren ellende te besparen en trok de conclusie om meteen een gratis gezichtsscan te doen bij de Rositta Kliniek. Afgezonderd van tijd, had ik verder toch niks te verliezen.’

Gratis huidscan

Sam besloot een oriënterend gesprek, inclusief gratis gezichtsscan, te gaan volgen in de kliniek in Rozendaal. ‘Dat is 20 minuten rijden vanaf mijn woonplaats. Ik maakte kennis met Iris van Essen, de therapeute op deze Rositta-vestiging. Iris maakte de huidscan en vertelde me iets wat ik al wist. Mijn huid was dood- en doodziek.’ Iris haar handen jeukten dan ook om met Sam zijn huid aan de slag te gaan. ‘Deze houding beviel mij wel. Ondanks de kosten van de behandeling(en) gaf deze positieve en gedreven houding van Iris mij de doorslag om het behandeltraject te gaan volgen.

Ben jij er ook zeker van dat jij last hebt van een huidaandoening en wil je zeker weten of dit mogelijk rosacea is? Plan gerust een afspraak in voor een GRATIS en VRIJBLIJVENDE gezichtsscan bij ons in de kliniek.

AFSPRAAK MAKEN GEZICHTSSCAN

De rosacea-behandeling

Op 19 oktober 2020, ruim een half jaar nadat de rosacea verscheen, begon Sam aan zijn traject. ‘Het traject zelf was enorm zwaar. Ook ik heb het enorm onderschat. Ik begon op de betreffende maandag vol goede moed aan het traject, maar al na de eerste dag zakte de moed in mijn schoenen. De behandelingen, die ik de eerste twee weken dagelijks moest doen, deden pijn en het dieet was een aanslag op mijn fysieke energie maar vooral op mijn mentale toestand. Ineens allerlei eten en drinken – koffie, alcohol, zuivel, zoetigheid, allerlei vlees en vis, bijna al het fruit – niet meer mogen nuttigen, was heftig. Ook het feit dat ik steeds producten moest gebruiken en dat mijn huid er afgrijselijk uitzag, maakte het moeilijk om vol te houden.’

Van rosacea huid naar gezonde huid

In tegenstelling tot veel andere behandeltrajecten, die doorgaans 3 tot 4 weken intensief duren en daarna op minder intensieve voet verder gaan, bleek dit bij Sam toch iets anders te gaan. ‘Iris maakte open en eerlijk duidelijk dat het nog lang zou gaan duren voordat ik van mijn problemen af was. Ze bleef wel vertrouwen uitspreken dát het goed zou komen. Op het moment van schrijven, mei 2021, zit ik er heel anders in. De rosacea is zo goed als weg, maar ik blijf naar Iris gaan om het uiterste eruit te halen. Ik eet en drink weer bijna alles en ga nu met plezier naar de kliniek. Dit blijf ik zo lang mogelijk doen om het optimale resultaat te behalen.  Ook ik vind dat er nog veel beter kan!’

Een tevreden klant

Sam is nog bezig met zijn traject. ‘Mijn huid is nog lichtelijk rood. Echter is dit nieuw bindweefsel, dus nieuwe huid. Mijn huidstructuur is compleet veranderd. Ik heb nu, ook op mijn wangen, een mooie gladde huid. Ondanks dat ik nog bezig ben, zou ik de Rositta Kliniek dan ook 100% aanbevelen aan andere mensen. Ik ben zelden zo enthousiast geweest over een traject als dit. Het was loeizwaar en moeilijk, maar het resultaat is geweldig.

Daarnaast vind ik de toewijding en gedrevenheid van de therapeuten echt een plus. Een voorbeeld: toen, zelfs met het volgen van het strikte dieet, de rosacea maar lastig verdween, bracht Iris me in contact met iemand die advies gaf over voeding zodat het dieet gemakkelijk vol te houden was. Ook werd ik twee keer naar de huidspecialist van de kliniek gestuurd, die het weer vanuit haar visie bekeek en met Iris kwam tot een aanpassing van het aantal behandelingen per week. Ik vind dus dat de kliniek buitengewoon toegewijd en professioneel te werk gaat.

Tips voor mensen met Rosacea

Sam heeft nog wel een aantal tips voor mensen met Rosacea. ‘Ga naar de kliniek. Je kan alle mogelijke triggers voor rosacea zoals alcohol, zon, koffie en meer uit je leven verbannen. Hiermee is alleen de daadwerkelijke oorzaak nog altijd niet verdwenen. Ikzelf wilde van mijn rosacea afkomen, maar ook ‘normaal’ kunnen leven. Af een toe een biertje en ’s ochtends koffie en in de zon zitten wil toch iedereen?  Ik kan dit nu, maar hiervoor moest ik wel eerst door dit zware traject heen zodat de hoofdoorzaak weg is.’

Sam is dan ook heel blij dat hij dit traject heeft kunnen volgen. ‘Ik ben zo blij en gezegend dat ik dit traject kon betalen. Kun je dit niet? Dan mis je een enorme kans om van je klachten af te komen. Ik vind het dan ook geweldig dat de kliniek alles op alles zet om de wetenschappelijke wereld te overtuigen van hun behandeltraject en dit een ‘medische stempel’ te geven zodat er uiteindelijk ook een vergoeding van de kosten voor de patiënt kan komen. Ik weet zeker dat ooit op een dag de kliniek dit gaat lukken’ eindigt Sam zijn verhaal.

Wegens privacy redenen is er gekozen om in dit artikel niet met voor en na foto’s te werken. Wil jij de voor- en na foto’s van Sam toch zien? Stuur ons dan een e-mail naar info@rosittakliniek.nl en wij brengen je in contact met Sam.

Ben jij er ook zeker van dat jij last hebt van een huidaandoening en wil je zeker weten of dit mogelijk rosacea is? Plan gerust een afspraak in voor een GRATIS en VRIJBLIJVENDE gezichtsscan bij ons in de kliniek.

AFSPRAAK MAKEN GEZICHTSSCAN