Oogklachten veroorzaakt door rosacea

Heb je rosacea, dan kan het zijn dat je ook last hebt van je ogen. Zo’n vijftig procent van de rosacea-patiënten heeft last van oogklachten. Je kunt bij rosacea ook oogklachten hebben, maar verder geen huidklachten. Soms heb je last van één oog, soms beide ogen. Oogklachten bij rosacea worden veroorzaakt door ontstekingen. Rosacea waarbij oogklachten voorkomen staat bekend als oculaire rosacea of oculaire rositis.

Oogklachten bij rosacea

De volgende oogklachten kunnen onder andere optreden bij rosacea:

  • Zandkorrelgevoel: het gevoel alsof er iets in je ogen zit.
  • Droge ogen: oculaire rosacea kan de traanklieren aantasten. Dit leidt tot een afname van de traanproductie, resulterend in droge en schilferige ogen.
  • Tranende ogen: omdat je ogen geïrriteerd zijn, kunnen ze daardoor gaan tranen.
  • Brandende of jeukende ogen: irritatie van de ogen kan aanvoelen als een brandend of jeukend gevoel.
  • Rode en/of geïrriteerde ogen: je kunt last hebben van aanhoudende roodheid en irritatie van de ogen.
  • Gevoeligheid voor licht: je kunt overgevoeligheid voor licht ontwikkelen. Dit staat bekend als fotofobie.
  • Korsten en schilfers: omdat de oogleden vaak betrokken zijn bij oculaire rosacea, kunnen korsten en schilfers rond de basis van de wimpers verschijnen.
  • Wazig of verminderd zien: in ernstige gevallen, vooral wanneer het hoornvlies wordt aangetast, kan het gezichtsvermogen verminderd raken.

De klachten kunnen plaatsvinden in of rondom één oog of beide ogen. Bijvoorbeeld op de randen van de oogleden, in het hele oog of op het hoornvlies.

Blefaritis, ooglidontsteking

Een aandoening die veel wordt gezien in combinatie met rosacea is blefaritis. Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand. Er vindt overmatige afscheiding van talg plaats door de talgklieren in de oogleden, talg blijft aan de oogharen kleven en wordt zuur. Dit zorgt voor irritatie en ontsteking. Onder andere de volgende klachten kunnen voorkomen: jeuk, irritatie, rode oogleden of een stekend en branderig gevoel. Kleine gele schilfertjes kunnen aanwezig zijn langs de haren van de oogharen. De demodexmijt (demodex folliculorum) wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aandoening blefaritis.

Droge ogen

Een Meibomklierdisfunctie (de kliertjes die het talg produceren) kan ook voorkomen. Hierbij zijn de kliertjes van Meibom verstopt of geven teveel talg af. Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke oorzaak van klachten van droge ogen.

Verminderen van oogklachten bij rosacea

Uit recente onderzoeken blijkt dat omega-3 suppletie een positief effect kan hebben op oculaire rosacea (Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie [NVDV], 2019). Onze hoog gedoseerde Lamara Omega-3 capsules (1000mg pure visolie) bevatten meer dan voldoende EPA en DHA (omega-3 vetzuren) voor het lichaam om te profiteren van de positieve effecten van omega-3.

Wil je weten wat de positieve effecten omega-3 vetzuren zijn? Lees dan dit artikel.

Wat te doen bij oogklachten bij rosacea?

Bij oogklachten die bijvoorbeeld door blefaritis veroorzaakt worden, wordt aangeraden om de oogharen van de oogleden tweemaal daags te reinigen.

STAP 1
Reinig grondig je handen.

STAP 2
Warm de ooglidrand op met behulp van warme kompressen. Let op dat de kompressen warm genoeg zijn maar niet te warm dat het de huid verbrandt. Houd de ogen gesloten. Als hulpmiddel kun je ook warm gemaakte pittenzakjes, speciale opwarmbrillen of warme (kamille)theezakjes gebruiken.

STAP 3
Masseer de ooglidranden, eventueel met behulp van een wattenstaafje, waardoor de talg naar buiten wordt gemasseerd.

STAP 4
Borstel de oogharen met een met kraanwater natgemaakt wattenstaafje om het vuil te ‘weken’, hierna doe je dit met een droog wattenstaafje om de korsten en schilfers te verwijderen.

Doe dit enkele weken tot de klachten zijn afgenomen, bouw af naar minimaal een paar keer per week.

De Rositta Methode®

De Rositta Methode blijkt ook effectief bij oogklachten/blefaritis/oculaire rosacea. Deze methode zal de oogklachten verminderen of zelfs helemaal doen laten verdwijnen. De Rositta Methode® bestrijdt onder andere de demodexmijt. Lees hier meer over de demodexmijt.

Wil je je laten behandelen voor rosacea en/of de oogklachten, zoals blefaritis, die daar bij komen kijken, plan dan een gratis en vrijblijvend intakegesprek in.