De 10 triggers van rosacea

Vijf tot zes procent van de bevolking heeft last van rosacea. Wat hiervan de oorzaak exact is, is nog vrij onbekend, al is er wel een relatie met de demodexmijt. Rosacea is een vasculaire huidaandoening. Bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken plotseling verwijd, de bloedstroom neemt toe en dat resulteert in blozen en roodheid van de huid. De bekendste triggers van rosacea zijn zon en alcohol. Echter zijn er nog veel meer factoren waar rekening mee gehouden moet worden. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

  1.  Zon

Een dagje op het strand of in de tuin is natuurlijk heerlijk. Helaas kan een beetje zon al voor enorme roodheid zorgen.  Dit hoeft niet per se te komen doordat je te lang in de zon hebt gezeten en/of verbrand bent. Accessoires als een hoed en zonnebril, een goede zonnebrandcrème waarmee je je regelmatig insmeert en natuurlijk de schaduw zijn geen overbodige luxe.

  1.  Alcohol, roken, maar ook koffie en thee

Alcohol zorgt voor een verwijding van de bloedvaatjes. Zeker rode wijn zorgt voor een enorm rood gezicht. Veel mensen met rosacea zijn hiervan op de hoogte. Waar de meeste niet van op de hoogte zijn is dat ook warme dranken, zoals koffie, thee en chocomelk rosacea uitlokken. Een lekker kopje koffie in de ochtend of een lekker koud biertje in de avond zit er helaas niet meer in. Zeker wanneer je bij ons in behandeling bent, raden wij dit zeker af! En dacht je dat alleen zelf een sigaret roken slecht is voor je gezondheid? Zeker niet! Zelfs het verblijven in een rokerige ruimte kan bij sommige mensen de rosacea triggeren.

  1.  Koude wind

Ook wanneer je geen last hebt van rosacea is tegen de (koude) wind in fietsen geen pretje. Maar dit in combinatie met rosacea kan zorgen voor enorme flushes. Probeer je huid bij een (koude) wind dan ook zoveel mogelijk te bedekken met een muts en een sjaal. Kies voor materialen waar je goed tegen kunt, want ook een muts en/of sjaal kan voor irritatie van de huid zorgen.

  1.  Sporten

Sport is goed voor lichaam en geest. Toch kan sport ervoor zorgen dat het rosacea triggert. Door de enorme inspanning verhoog je je hartslag en daarmee ook je bloedstroom. Door heel veel te gaan sporten kan de roodheid in je gezicht soms dagen of wekenlang aanhouden.

  1.  (Pittig) eten

Je bent wat je eet. Een bekende uitspraak die bij mensen met rosacea in enige mate van toepassing is. Daarom is het goed om in een eetdagboek bij te houden van welk soort eten je rosacea uitgelokt wordt. Bij iedereen is dat namelijk verschillend. Wat wel bijna universeel is, is pittig of extreem kruidig eten. Wil jij tijdens een afspraak niet met enorm rode wangen aan tafel zitten, ga dan niet voor die jalapeños of sambal.

  1.  Zuivel

Niet alleen pittig eten, maar ook zuivelproducten als kaas, slagroom en melk kunnen rosacea triggeren. Ondanks dat zuivel goed is voor het menselijk lichaam, is het toch beter om dat blokje kaas of bakje yoghurt te laten staan als je last van rosacea hebt (en ook niet stiekem een roomijsje nemen hè ;)).

  1.  Stress

Stress is een belangrijke trigger voor de rosaceahuid. Een stressvolle dag kan voor nog meer problemen zorgen en voordat we het weten is de roodheid niet vol te houden. Ondanks dat we een druk leven hebben, probeer goede nachtrust te nemen en voldoende ontspanmomenten te pakken. 

  1.  Warm water

Hoe lekker het ook is om een warm bad of douche te nemen, wij raden het af. Althans, je kunt wel warm douchen, maar niet té warm. Dus geen dampende hete douche voor jouw rosaceahuid! Niet alleen warm water, ook koud water kan voor enorme flushes zorgen. Omdat temperatuurswisselingen enorme rosaceaklachten met zich meebrengen, raden wij het af om sauna’s en stoombaden te bezoeken.

  1.  Verzorgende producten

Crèmes, hoe goed ze ook aangeven te zijn, kunnen ingrediënten bevatten die de rosaceahuid irriteren. Geurstoffen, menthol, alcohol en eucalyptus zijn voorbeelden van die stoffen die problemen kunnen geven bij de gevoelige huid. Daarom is het goed schoonheidsbehandelingen te vermijden. Ook parfum kan een trigger voor de rosaceahuid zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere en spuit het luchtje op je kleding in plaats van de huid.

  1.  Allergieën

Iets waar we minder aan kunnen doen, maar toch voor verergering van de rosacea kan zorgen zijn allergieën. Sommige mensen hebben niet door dat ze ergens allergisch voor zijn, maar denken dat ze gewoon verkouden zijn. Probeer erachter te komen of je ergens allergisch voor bent en noteer dit in je (eet)dagboek.

Dit zijn tien triggers van rosacea, maar per persoon kunnen deze triggers weer verschillen. Dus luister en kijk goed naar je lichaam en je huid. Waar reageer jij op?

De Rositta Methode

Om het effect van onze behandeling maximaal te ondersteunen is het belangrijk dat je de triggers van rosacea vermijdt. Tijdens ons behandeltraject ontvang je een voedingslijst met middelen die zijn toegestaan, in mindere mate zijn toegestaan en helemaal niet zijn toegestaan. Kies zoveel mogelijk producten uit de groene tabel. Van deze producten weten we dat mensen met rosacea hier in het algemeen goed op reageren. De oranje tabel bevat voedingsmiddelen waar wisselend op wordt gereageerd. Eet of drink per dag niet meer dan 1-2 producten uit deze lijst en wacht 48 uur om te kijken of je hierop reageert. De producten uit de rode tabel zijn triggers van rosacea, dus het is verstandig deze te vermijden.

Vrijblijvende afspraak maken

Benieuwd hoe ons behandeltraject er verder uitziet? Neem contact met ons op.