Hoe verzorg je de rosaceahuid?

Weet jij hoe je je rosaceahuid verzorgt? Dat leggen we je in deze blog uit. Eerst vertellen we je wat rosacea is, welke klachten daar bij kunnen komen kijken en hoe rosacea ontstaat.

Wat is rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht. Het geeft klachten zoals roodheid, branderigheid, jeuk, bultjes en puistjes rondom de neus, het voorhoofd, de wangen en de kin. Rosacea betekent letterlijk: ‘zo rood als een roos’. Er zijn verschillende soorten rosacea en kan in verschillende maten voorkomen; het kan variëren van alleen wat roodheid tot extreme bultjes en puitjes en alles daar tussenin. Lees hier meer over de verschillende typen rosacea.

Rosacea komt vaak voor; vijf tot zes procent van de bevolking heeft de huidaandoening. Dit komt neer op zo’n miljoen mensen, net iets vaker vrouwen dan mannen.

Hoe ontstaat rosacea?

Waarom en waardoor rosacea ontstaat is niet precies bekend. Voor zover het nu lijkt is de demodexmijt een grote boosdoener bij rosacea. Deze mijt leeft op elke huid, maar bij de rosaceahuid neemt hij de overhand. De demodexmijt eet van de huid en maakt daarmee de huidbarrière kapot. Daarnaast laat hij zijn ontlasting achter op de huid en dit zorgt voor irritatie. Ook laat hij eitjes achter, dus hij verdriedubbelt zichzelf razendsnel.

Naast de demodexmijt zijn er ook andere factoren die voor de huidklachten zorgen. Zoals hormonen, voeding, zon, stress, sporten, alcohol en verkeerde skincare. Lees hier meer over de rosacea triggers.

Huidverzorging bij rosacea

De rosaceahuid is erg gevoelig en heeft een zachte reiniging en verzorging nodig. Het is slim om je rosaceahuid zacht te verzorgen, dus je huid zeker niet scrubben of geen ruwe handdoek gebruiken! Rositta van de Rositta Kliniek zegt daarom altijd:

“Less is more”

Rositta Kaijser

Je rosaceahuid reinigen

Gebruik voor het reinigen van je gezicht een zachte reinigingscrème. Gebruik vooral niet teveel kracht en water bij het reinigen, want dit kan ervoor zorgen dat je huid rood wordt of uitdroogt.

Onze favoriet is de Lamara Skin Cleaner (Eco). Deze is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid, zoals een rosaceahuid. Het is een zeer milde cleanser met biologische actieve ingrediënten, zoals banaanextract, sheaboter en amandelolie. Daarnaast hydrateert de cleanser ook erg goed.

Roodheid verminderen

Na het reinigen kun je de roodheid verminderen door een anti-redness serum te gebruiken. Zo’n serum zorgt ervoor dat de huidskleur egaliseert.

Het Lamara Anti Redness Serum zorgt ervoor dat de tekenen van roodheid verminderen en maakt de dunne en gevoelige huid sterker en veerkrachtiger. Het Phoenix date palm-extract activeert drainage van de lymfevaten rond de ogen. Ook worden hiermee de donkere kringen onder de ogen verminderd.

Zachte huidverzorging

Zachte verzorging is een must voor de rosaceahuid. Gebruik daarom een zachte en kalmerende dagcrème. Onze favoriete dagcrèmes is de Lamara Repair Cream.

Deze crème is goed voor de gevoelige huid met tekenen van roodheid. De crème bevat verschillende kalmerende en verzorgende ingrediënten zoals calendula en groene thee. De Lamara Repair Cream is wat voller, dus is ook uitstekend geschikt als nachtcrème.

Extra huidverzorging

Met huidverzorging kun je de klachten van rosacea iets verminderen, maar vaak kom je er niet vanaf. Naast je rosaceahuid goed verzorgen, kun je nog een aantal andere dingen ondernemen, zoals het vermijden van triggers. Als je wilt dat je huid écht herstelt, dan is het nodig om het te laten behandelen.

Omdat je huid gevoelig is door de rosacea, krijg je vaak te maken met producten die juist averechts werken. Verzorgingsproducten of medcijnen verergeren de klachten of het zorgt even voor verlichting, maar daarna komt de rosacea erger terug. Voor rosaceapatiënten is het dan ook vaak een ware zoektocht naar de juiste producten en/of medicijnen. Ook kan een beautybehandeling soms juist nadelig werken, dus laat je altijd adviseren door een huidspecialist!

Rosacea behandelen

Veel behandelingen of diëten zijn gericht op het onderdrukken van de rosacea. Hierdoor zal het af en toe minder worden, maar helaas niet weg blijven. Wij focussen ons op het herstellen van de rosacea huid, dus wij behandelen van binnenuit. Zo bouwt de huidweerstand weer op en zullen de klachten weg blijven.

Wij verwijderen ontstekingen, bestrijden de demodexmijt en bouwen de huidweerstand weer op. Dit doen wij door een combinatie van gezichtsbehandelingen, onze producten en een voedingsadvies.

Veel rosaceapatiënten die zich bij ons laten behandelen, hebben jaren gezocht naar de juiste verzorgingsproducten en verschillende antibioticum geprobeerd. Uiteindelijk komen ze bij de Rositta Kliniek terecht en gaan ze na het behandeltraject weer rosaceavrij door het leven. Lees de reviews van onze patiënten hier.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken met één van onze huidtherapeuten? Maak dan via onderstaande knop een afspraak voor een gratis huidscan + consult. Of bel naar 088-767 48 82.