Is rosacea erfelijk?

Rode wangen, couperose en een branderige huid, het zijn allemaal symptomen van rosacea. Heeft je vader een rode gezwollen neus of wordt je zus altijd zo snel rood? Dan is de kans dat jij rosacea krijgt ook groter. Rosacea zit namelijk in de familie; rosacea kan erfelijk zijn.

Rosacea en erfelijkheid

Onderzoek laat zien dat bij ongeveer 30% van de mensen er sprake is van een positieve familieanamnese. Dit betekent dat er bij minstens één ander familielid ook rosacea is geconstateerd.

Een onderzoek uitgevoerd bij eeneiige tweelingen toonde dat bij 46% de rosacea het gevolg was van de genetische aanleg. De onderzoekers concludeerden dat erfelijkheid voor 46% bijdraagt aan het ontstaan van rosacea, de overige 54% is te wijten aan de omgevingsfactoren.

Wat veroorzaakt rosacea?

De exacte ontstaanswijze van rosacea is onbekend, recente studies wijzen op een versterkte reactie van het afweersysteem en het verwijden van de bloedvaatjes (vasodilatatie) ten gevolge van disregulatie van de zenuw- en bloedvaatjes. Ook is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat er drie genen betrokken zijn bij rosacea, alle drie de genen spelen een rol in het immuunsysteem en zijn vaker gelinkt bij auto-immuunziekten zoals coeliakie, diabetes type 1 en reuma.

Als jouw DNA gevoelig is voor rosacea, dan kunnen verschillende factoren invloed hebben op rosacea. Deze factoren kunnen rosacea triggeren of verergeren. Over het algemeen zijn de factoren in te delen in voedsel, omgevingsfactoren, zoals warmte en koud, stress en de demodexmijt.

Omgevingsfactoren
Omgevingsfactoren kunnen sterke invloed hebben op het ontstaan van rosacea. Blootstelling aan Uv-licht is de belangrijkste omgevingsfactor, maar ook warmte en kou kunnen invloed hebben op rosacea. Bijvoorbeeld de overgang van vrieskou buiten naar een verwarmde ruimte binnen zorgt ervoor dat je huid erg rood kan worden.

Voeding
Roken en alcoholgebruik hebben een sterke invloed op het ontstaan en verergeren van rosacea. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen, zoals sterk gekruid/pittig eten, zuivel en cafeïne.

Stress
Stress is een mentale factor die invloed kan hebben op het ontstaan en verergeren van rosacea. Omdat jouw afweersysteem reageert op stress, kan dit zich uit in rosaceaklachten.

Demodexmijt
De demodexmijt speelt een rol in de ontstaanswijze van rosacea. Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te weten of demodex de oorzaak van rosacea is of het gevolg. Wat we wel kunnen zeggen is dat bij mensen met rosacea meer demodexmijten worden aangetroffen dan gemiddeld.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken met één van onze huidtherapeuten? Maak dan via onderstaande knop een afspraak voor een gratis huidscan + consult. Of bel naar 088-767 48 82.