Rosacea behandelen met antibiotica?

Je bent langs de huisarts geweest die jou vertelde dat je last hebt van rosacea, of tenminste hij vermoedt het. De huisarts of dermatoloog vertelt je dat er geen andere oplossing is dan te starten met antibiotica of medicatie. Hij vertelt je eerlijk dat de klachten hiermee nooit helemaal zullen verdwijnen omdat je last hebt van een chronische huidaandoening. Of misschien word je hierover niet ingelicht en krijg je simpelweg alleen deze optie voorgeschoteld en geen andere mogelijkheden. Kan de antibiotica jouw rosacea verminderen? Moet je starten met het langdurig gebruik van medicatie in de hoop op wat verbetering?

Chronische huidaandoening

Ja, rosacea is een chronische huidaandoening en nee, je bent niet na één kuur van de rosacea af en je huidklachten zullen ook niet blijvend minder worden. Bij het starten van medicatie bij rosacea zit je meestal vast aan een lang traject. Antibiotica of medicatie tegen rosacea is niet zomaar een middeltje, het kan veel gevolgen hebben voor jouw huid en jouw algehele gezondheid. Daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken, voordat je hier eventueel mee start.

Rosacea en medicatie

Bij het starten van medicatie tegen rosacea worden de huidklachten in het begin vaak erger. Sommigen staken hier al omdat het ‘niet goed voelt’, andere zetten door. Na een aantal weken kunnen de rosaceaklachten minder worden, bij anderen worden de klachten erger en hebben zij het gevoel dat zij ‘in brand staan’. Op de lange termijn kan medicatie dus vermindering van de klachten geven, maar het kan ook zijn dat jouw klachten erger worden. De rosaceahuid is enorm gevoelig en kan weinig verdragen.

Nadat de kuur is afgemaakt, zien wij vaak dat de klachten terugkomen (soms zelfs erger). Op de lange termijn, of je nu medicatie gebruikt of niet, wordt de rosacea vrijwel altijd erger, rosacea is namelijk een progressieve aandoening.

Rosacea en antibiotica

We nemen je graag mee in de behandeling van rosacea middels medicatie, zodat je hier een goed beeld van krijgt. Vaak wordt er gestart met een crème of gel zoals ivermectine (Soolantra), metronidazol (Metrosa), brimonidine (Mirvaso) of azaleïnezuur. Dit zijn medicaties met een verschillende werking zoals antiparasitair, of antibioticum. Het advies is vaak 8-12 weken gebruiken, mocht er geen/weinig verbetering zijn stap je over op een ander medicament. Indien je gelijk naar de dermatoloog bent gestuurd of je een ernstige vorm van rosacea hebt, kom je in de volgende schaal terecht. Hierbij wordt je geadviseerd dagelijks een antibioticum te slikken (doxycycline) gedurende 3-4 maanden, soms in combinatie met een crème of gel.

Het effect van antibiotica of andere medicatie op rosacea

Je kunt je voorstellen dat dergelijk gebruik van medicatie of antibiotica effect heeft op jouw algehele gezondheid en al helemaal op de lange termijn. Het verandert het natuurlijke microbioom op je huid, verlaagt de huidweerstand en verslechtert de darmflora. Mensen met rosacea hebben al een grotere kans op darmaandoeningen of klachten, een slechte darmflora brengt je in een vicieuze cirkel van darm- en/of huidklachten. De Rositta Methode is gericht op het behandelen van rosacea van binnenuit, waarbij de huidweerstand verbetert, het huidmicrobioom herstelt en de darmflora niet belast wordt.

Wij kunnen jou helpen

Twijfel je om te starten met medicatie en heb je vragen over jouw huid? Plan een gratis intake met huidscan en wij beantwoorden graag al je vragen!