Eline heeft negen jaar lang rosacea gehad. Het begon met een klein rood vlekje dat naarmate de tijd verstrijkt, toeneemt. In het begin schonk Eline er niet teveel aandacht aan; ze was zwanger en had het daarna druk met de geboorte van haar kind. Toen na verloop van tijd de klachten aanhielden, zocht ze contact met de huisarts. Vanaf dat moment begint de zoektocht naar de oplossing voor rosacea. Tot het moment dat ze bij de Rositta Kliniek aanklopt.

Antibiotica

De eerste klachten begonnen in haar zwangerschap. Eline: “Ik kreeg een rood plekje op mijn wang, heel langzaam werden dat er meer. Ik dacht nog: rare plekjes, maar het zal wel goed zijn. Ik heb er toen ook niet zoveel mee gedaan.” Eline weet de rode plekjes op haar gezicht aan de zwangerschap en vervolgens dacht ze dat het kwam door de borstvoeding die ze gaf. “Ik heb er best lang mee rondgelopen voordat ik ermee naar de huisarts ging. De huisarts verwees me door naar de dermatoloog en dat was niet zo’n leuk gesprek. Hij zei: “Dit is rosacea. Het is jammer, maar hier moet je mee leren leven, het kan namelijk overal aan liggen. Zoek uit wat je triggers zijn op het gebied van voeding. Het enige dat ik kan voorschrijven is een antibioticazalf en/of -kuur. Met de antibiotica kunnen de klachten erger worden of ze kunnen verdwijnen, maar als ze terugkomen kan het ook veel erger worden.” Met die boodschap moest ik het doen. Maar voor mij stond wel vast dat ik niet een antibioticabehandeling wilde. Ik wilde namelijk niet dat het erger zou worden of terugkomen.”

Nauwelijks tot geen resultaat

Eline weet niet zo goed wat ze wel moet doen om de rosaceaklachten te verminderen, ze probeert verschillende dingen uit. “Ik heb bijvoorbeeld de rosaceacrème van Gladskin geprobeerd, maar die hielp me niet. Ook MSM-zalf hielp niet. En ik heb nog wel veel meer geprobeerd, maar ik zag elke keer nauwelijks tot geen resultaat.” Eline werd moedeloos van het zoeken naar een oplossing voor haar rosacea. Bovendien beperkt rosacea haar leven. “Ik ging wel gewoon de deur uit, maar ik voelde me altijd aangekeken. Zeker als ik nieuwe mensen ontmoette, naar een feestje ging of met grote groepen mensen te maken kreeg, voelde ik me onzeker. Mijn zelfvertrouwen werd echt ondermijnd.”

De Rositta Kliniek

Tijdens een van de zoektochten op internet naar een oplossing, las Eline een artikel over de Rositta Kliniek. “Toen ik jullie website bekeek, dacht ik: zou dit dan echt helpen? Ik heb me meteen aangemeld voor een gratis huidscan. Ik vond de afspraak erg spannend en confronterend”, vertelt Eline. “Maar Iris van de Rositta Kliniek in Rozendaal heeft me veel uitgelegd en vertelde me dat ze me kon helpen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er in het begin wel sceptisch was. Maar deze behandeling was echt mijn laatste redmiddel, dus ik dacht: ik ga het gewoon doen. Je moet er ook wel wat voor over hebben; het kost wat en de behandelingen kunnen ook pijnlijk zijn. Daarnaast moest ik een strak dieet volgen. Maar ik was overtuigd van deze kans. Ik dacht: als dit niet werkt, dan heb ik alles geprobeerd.”

Intensief

In het begin van de behandelperiode heeft Eline de behandelingen best als heftig ervaren. “Ik wist dat de eerste periode best intensief zou zijn. Veel behandelingen achter elkaar, het kon best pijnlijk zijn en het schakelen in mijn voeding vond ik lastig. Ik had me ook niet gerealiseerd dat mijn gezicht werd bedekt met korrels die het proces moeten verbeteren. Ik probeerde zo min mogelijk de deur uit te gaan na een behandeling. Achteraf las ik dat sommige mensen de eerste twee weken vrij hadden genomen, dat had ik ook moeten doen. Ik werk met mensen thuis, dus ik moest wel even een hobbel over om me daartoe te zetten.”

Snel verbetering

“Gelukkig zag ik binnen enkele weken al verbetering”, laat Eline weten. “Toen ik zag dat mijn klachten afnamen, nam mijn vertrouwen in de behandeling toe. Het duurde maar kort voordat ik dacht: deze behandeling gaat werken.” De rosacea wordt tijdens de behandeling steeds minder en op een gegeven moment is Eline ervan af. “De klachten zijn nooit teruggekeerd. Ik merk alleen dat als ik in de winter de hele dag buiten ben geweest en ’s avonds thuiskom, ik dan een rood gezicht heb. Maar dat had ik vroeger ook al, dat hoort een beetje bij mijn huid. Mijn huid is nu echt rustig en de rosacea is weg, daar ben ik super blij mee! Achteraf gezien is mijn trigger stress geweest. Ik probeer nu stress te voorkomen. Wat betreft voeding eet ik alles weer. Ik doe wel voorzichtig met tarwe en zuivel, omdat ik weet dat ik erop kan reageren, maar in principe kan ik gewoon alles weer eten zonder dat ik last krijg van rosacea.”

 

 

Je kunt geen reacties geven