Ellen had altijd al een probleemhuid. Daardoor vermeed ze foto’s, stond ze iedere dag op met onzekerheid en probeerde ze talloze cosmetische producten. Het was een eindeloos verhaal; ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Met als resultaat, na jaren en jaren zelf dokteren, een gevoel van machteloosheid en wanhoop. Totdat ze bij de Rositta Kliniek terecht kwam.

Ellen liet zich behandelen bij de Rositta Kliniek in Rozendaal. Haar ervaringen en het pad dat ze bewandeld heeft op het gebied van rosacea, heeft ze voor ons op papier gezet. 

Rot huidziekte

Wat een rot huidziekte. Ongeacht welke ziekte je ook hebt; iedere ziekte is rot… Een ziekte gaat gepaard met klachten. Klachten die zich bij iedereen anders uiten en om het nog ingewikkelder te maken door iedereen anders ervaren worden. Het enige waar we ons bij rosacea allemaal in herkennen is ons gedrag; het vermijden van foto’s, iedere dag opstaan met onzekerheid, het uitproberen van talloze cosmetische producten, het eindeloze verhaal; van het kastje naar de muur. Met als resultaat na jaren en jaren zelf dokteren een gevoel van machteloosheid en wanhoop. Precies het moment dat ik na lang zoeken op het internet uitkwam op de website van de Rositta kliniek. Ook zij denkende wijsheid in pacht te hebben, maar goed; hun aanpak klonk veelbelovend dus wie niet waagt wie niet wint.

 

Wat een rot huidziekte. Ongeacht welke ziekte je ook hebt; iedere ziekte is rot… Een ziekte gaat gepaard met klachten. Klachten die zich bij iedereen anders uiten en om het nog ingewikkelder te maken door iedereen anders ervaren worden. Het enige waar we ons bij rosacea allemaal in herkennen is ons gedrag; het vermijden van foto’s, iedere dag opstaan met onzekerheid, het uitproberen van talloze cosmetische producten, het eindeloze verhaal; van het kastje naar de muur. Met als resultaat na jaren en jaren zelf dokteren een gevoel van machteloosheid en wanhoop. Precies het moment dat ik na lang zoeken op het internet uitkwam op de website van de Rositta kliniek. Ook zij denkende wijsheid in pacht te hebben, maar goed; hun aanpak klonk veelbelovend dus wie niet waagt wie niet wint.

Vrijblijvende gezichtsscan

Nadat ik me heb aangemeld voor een huidscan werd ik gebeld door mijn toekomstige behandelaar. Tijdens dit telefoongesprek uitte ik mijn achterdocht en het gevoel van ‘ja, ja, het zal allemaal wel.’ Ze wist me het vertrouwen te geven voor een vrijblijvende gezichtsscan. De scan was een vreselijk confronterend moment. Mijn huidweerstand was heel slecht. Weer gaf ze me het gevoel dat ik aan het juiste adres was en ze me kon behandelen als ik daar klaar voor was. Dat was natuurlijk fijn om te horen, maar ik vond het maar moeilijk te geloven. Niemand heeft me tot nu toe kunnen helpen en altijd gouden bergen beloofd. Dan heb ik het nog niets eens over de vele producten die ik door de jaren heen heb geprobeerd (en me handen vol geld gekost hebben) en de urenlange routines die ik opgebouwd had. Waarom zou deze kliniek het wel weten? Nou, dat zal ik je vertellen. Het is precies hetgeen wat me aan het begin een sprankje hoop gaf dat ik dit keer misschien toch echt aan het juiste adres zou zijn.

 

De behandeling

De behandeling wordt zowel van binnen als van buiten aangepakt. Het is een combinatie van gezichtsbehandelingen, voeding en passende verzorgingsproducten. Het feit dat ze de rosacea niet alleen van buiten aanpakken, maar ook van binnen, gaf me een gevoel dat ik de moeite waard vond om te onderzoeken. Precies dat moment wilde ik graag in contact komen met lotgenoten. Anderen die me de bevestiging konden geven dat het het geld en de inzet van een jaar lang op en neer naar Arnhem rijden, de moeite waard was. Met name ook de steun van mijn partner. Hij steunt me altijd door dik en dun, maar is ook kritisch op wat anderen me beloven. Enfin, na enige research gingen we ervoor. De mensen die ik sprak, waren eerlijk en overtuigend. Dus vol goede moed gingen we het proces aan. Ik had immers toch niets meer te verliezen, want ik verborg mezelf al jaren onder de make up.

Voedingslijst

Nadat ik de voedingslijst had ontvangen zakte de moed me in de schoenen. Ik had wel eerder in mijn leven diëten gevolgd, maar dit was wel even andere koek. Geen gluten, geen zuivel en geen suikers. Ik moest alles, maar dan ook alles wat ik gewend was dagelijks te nuttigen, skippen. Boodschappen doen werd een waar wetenschappelijk avontuur. Voorheen was ik met 20 minuten klaar. Nu was ik ruim een uur in de supermarkt etiket na etiket aan het lezen. Ik moest ineens over iedere hap voeding nadenken. Eten was nooit meer hetzelfde, maar stoppen kon ook niet. Overal waar ik naar toe ging, nam ik mijn eigen boodschappentas mee. Met name de eerste drie maanden probeerde ik zoveel mogelijk visite en feestjes te vermijden. Met ijzeren discipline ging ik er volledig voor. Geen uitzonderingen. Tijdens het grondig aanpassen van mijn voeding, mocht ik mijn gezicht niet meer wassen, sporten of naar de kapper. Ik moest voor de behandeling alles laten om op korte termijn resultaat te boeken. En dan heb ik het nog niet eens over hoe ik er tijdens de eerste twee weken uitzag.

Snel verbetering

 

De eerste twee weken onderging ik iedere dag (behalve het weekend) een behandeling. Na de behandeling werd een speciale coverstick aangebracht met speciale witte korrelige mineralen. Ik wist dat het een coverstick was en speciale mineralen. Voor de buitenwereld zag ik eruit als een of andere spook met veel te veel foute make-up. Ik leek wel een marsmannetje, maar het boeide me niets. Het moest eerst slechter worden, voordat het beter werd, hield ik mezelf voor. Echter vond ik het wel zwaar, niet wetende hoe mijn huid zou reageren op de behandelingen. Twee weken werden drie maanden, drie maanden werden een jaar. Inmiddels ben ik een jaar en drie maanden verder. Gelukkig niet meer als marsmannetje, maar wel weer als de gezonde versie van mezelf. Ik sport inmiddels weer, bezoek de kapper en eet en drink echt wel van de rode voedingslijst. Alles met mate, want geen demodexmijt op mijn huid die deze behandeling nog een keer opnieuw wil doen.

Het proces

Gaandeweg het traject deed mijn huid niet precies waar ik op gehoopt had. Helaas is dat een neveneffect van rosacea. Rosacea bestaat uit verschillende stadia. Ik zat eind stadium 3, begin 4. Oftewel richting de ergste vorm. Ik had niet alleen last van roodheid. Ik had ook last van ontstekingen, oogklachten en er eczeem bij ontwikkeld. Eerlijkheidshalve tobde ik al vanaf mijn puberteit met acne. Achteraf ben ik toen al mijn huid gaan verwaarlozen onder het motto; wie dan leeft, wie dan zorgt. Funest voor mijn huid, maar het zorgde er wel voor dat ik jaren heb kunnen leven met mijn onregelmatige huid. Na mijn 34ste kwam echter de genadeklap. De demodexmijt (een van de mogelijke veroorzakers van rosacea) verspreidde zich als een malle en ik was niet meer bij machte om het proces te stoppen. Dat kon de behandeling van de Rositta Kliniek wel. Door hun behandeling (het verwijderen van de demodexmijt uit mijn huid) kreeg ik weer vertrouwen in mijzelf. De behandeling is pijnlijk, maar ik wist waar ik het voor deed.

Het doel

Kort samengevat is het doel van de behandeling het herstellen van mijn huidweerstand en mijn darmflora. Ik vond het zwaar, soms vreselijk zwaar, maar ik ben een echte doorzetter. Ook al had ik geen idee of dat het waard was, één ding stond vast: ik wilde de cirkel doorbreken. De vicieuze negatieve cirkel waarin de klachten alleen maar toenamen en ik me alleen maar ongelukkiger begon te voelen.

Het resultaat

Het resultaat is verbluffend! Mede door het doorzettingsvermogen van mijn behandelaar, want ik heb het haar ook niet altijd makkelijk gemaakt. Gelukkig was ze heel kundig en vastberaden. Ze bleef me trouw behandelen en motiveren om samen vol te houden. Na ruim een jaar durf ik wel te zeggen dat ik rosacea vrij ben! Mijn huidweerstand is gezond, mijn eczeemplekken zijn verdwenen en ik voel me herboren met mijn vernieuwde eetpatroon. Hoewel ik nooit een mooie strakke en gladde huid zal krijgen, heb ik nu wel een gezonde huid, zowel van binnen als van buiten. Niet gedacht dat het ooit haalbaar zou zijn om met een lach ’s ochtends de dag te kunnen beginnen.

 

Je kunt geen reacties geven