Demodex; wat is dit precies?

_

Mijten op je gezicht

_

Eigenlijk sta je er nooit bij stil, maar op je huid leven allemaal kleine beestjes. Deze beestjes zijn mijten, demodexmijten om precies te zijn. Iedereen heeft deze demodexmijten op zijn of haar gezichtshuid leven. Bij veel mensen kunnen ze geen kwaad, maar toch worden ze in verband gebracht met bepaalde huidklachten. Waaronder dus rosacea. Hoe zit dit?

Demodex zitten in haarzakjes en talgklieren

Net als bacteriën, worden ook mijten op onze huid aangetroffen. Het gaat hierbij om twee soorten. Namelijk de Demodex folliculorum en de Demodex brevis. In principe heb je van beide soorten geen last, tenzij je rosacea- of acneontstekingen hebt.

Demodex en rosacea

Mensen met rosacea hebben onder andere last van een blijvend rood gezicht, blozen, bultjes, branderigheid, puistjes, maar ook huidaandoeningen zoals couperose en blefaritis kunnen daarbij ontstaan. Over de oorzaak van rosacea bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel zien we dat rosacea voornamelijk voorkomt bij vrouwen vanaf dertig jaar met een lichtere huid. De overgevoeligheid van de huid en de aanwezigheid van mijten, zoals de demodexmijt, dragen vermoedelijk bij aan het ontstaan van de huidklachten. En wat blijkt? Mensen met rosacea hebben een grote hoeveelheid demodex op hun huid zitten. Vooral mensen met rosacea type 1 en type 2 hebben hier last van.

Meer mijten, meer huidklachten

Hoe kan het dat mensen met rosacea type 1 en type 2 meer demodex op hun huid hebben zitten? Op basis van onderzoeken die tot op heden gevoerd zijn, kan niet zomaar geconcludeerd worden dat demodexmijten rosacea veroorzaken. Wel weten we dat de parasieten profiteren van de verstoorde afweer. De huid van iemand met rosacea reageert dus heel heftig op prikkels die voor een ander gebruikelijk zijn. De demodexmijten vinden het fijn op een beschadigde huid en blijven zich constant voeden.

Minuscule beestjes

Net als bacteriën op je huid, kun je demodex ook niet zien met het blote oog. Tijdens onze behandelingen gebruiken wij een microscoop en laten wij klanten, ongeveer 4000 keer vergoot, zien hoe de demodex eruitziet en wat het doet. Tijdens dit onderzoek brengen wij de huidconditie tot in detail in kaart.

Wat kun je doen om de demodexmijt te bestrijden?

Er zijn crèmes en antibiotica die de demodex kunnen bestrijden en ontstekingen kunnen verminderen. Wat we vaak van onze patiënten horen, is dat antibiotica of crèmes de rosacea aanvankelijk verminderen, maar dat de klachten later verergeren. Ons inziens komt dit doordat deze medicijnen vooral gericht zijn op symptoombestrijding. Leefstijl en huidverzorgingsroutines spelen echter een minstens zo belangrijke rol. Bij patiënten die veel last hebben van rosacea, merken we vaak dat antibiotica en crèmes op den duur niet meer effectief zijn. Een behandeltraject met de Rositta Methode richt zich op het verwijderen van demodexmijten en ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid.

Hoe wordt rosacea behandeld bij de Rositta Kliniek?

Onze huidspecialiste, Rositta Kaijser, heeft gedurende dertig jaar haar behandelmethode voor rosacea geoptimaliseerd. Deze unieke methode, de Rositta Methode, leidt in bijna alle gevallen tot een blijvend klachtenvrij gezicht. Het team van de Rositta Kliniek behandelt veel mensen die in het medische circuit geen afdoende behandeling gevonden hebben.

Demodexmijten zijn een vaak over het hoofd geziene oorzaak van huidklachten. Onverklaarbare roodheid, schilfertjes of puistjes in het gezicht kunnen het gevolg zijn van een overmatige aanwezigheid van deze mijten. Heb je last van deze symptomen? Neem gerust contact met ons op en plan een gratis en vrijblijvend consult met ons in. Met een gerichte aanpak helpen we je de huid te herstellen en gezond te houden.

Je kunt geen reacties geven