Waarom is de rosaceahuid gevoelig voor de zon?

Waarom is de rosacea-huid zo gevoelig voor de zon? Het gezicht kan rood worden en het kan zelfs gaan branden. En waarom komen de klachten vooral in het gezicht voor? Best moeilijk om antwoorden op te vinden, dus nog interessanter om met jullie te delen!

Waarom komt rosacea vooral in je gezicht voor?

Rosacea kenmerkt zich door roodheid, zichtbare bloedvaatjes, bultjes en een branderig gevoel in de huid. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De klachten komen vooral voor in het gezicht. Hoe komt dit eigenlijk? Daar hebben we geen concreet antwoord op, maar er zijn op dit moment drie verklaringen:

  1. Uv-straling. Zonlicht is een trigger voor de rosaceahuid. Het gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon, waardoor de klachten vooral op het gezicht ontstaan.
  2. Talgklieren. Een vermoeden is dat talgklieren een rol spelen. Iedereen heeft deze en ze komen vooral voor in het gezicht. Na de puberteit zijn ze pas volledig ontwikkeld. Rosacea wordt ook pas zichtbaar na de puberteit.
  3. Mijten. Iedereen heeft ze. Toch worden deze huidbewoners in verband gebracht met bepaalde huidklachten, waaronder rosacea. Wanneer ze met te veel zijn, kunnen de huidklachten ontstaan of verergeren. Bij mensen met rosacea wordt er vaak een grote hoeveelheid demodexmijten gevonden.

Lees op deze pagina meer over de relatie tussen de rosaceahuid en demodexmijten.

Wat is de invloed van de zon op de rosaceahuid?

Waarom is de rosaceahuid gevoelig voor de zon? Waarom geeft zonlicht vaak een heftige reactie bij rosacea? Dit komt door vrije radicalen. Uv-straling zorgt voor meer schadelijke delen en mensen met rosacea hebben vaak al meer van die delen in de huid. Ontstekingen en schade aan de huid komen door die vrije radicalen.

Ook wordt er door blootstelling aan zonlicht een bepaald antibacterieel eiwit aangemaakt. Deze maakt indringers onschadelijk, oftewel het beschermt onze huid. Maar mensen met rosacea hebben vaak een overgevoelig afweersysteem, dus is er meer aanmaak van dat eiwit, dit zorgt dan juist weer voor ontstekingen.

De zon is één van de factoren die kan zorgen voor een opvlamming van de rosacea. Lees hier meer over de andere triggers.

Blauw licht en rosacea

Zonlicht bestaat uit meerdere stralingen. Uv-straling is daar één van, maar blauw licht ook. Blauw licht is zichtbaar. Apparaten zoals mobieltjes, computers en ledlicht stralen ook blauw licht uit. Je krijgt dus veel blauw licht binnen op een dag.

Blauw licht kan zorgen voor meer vrije radicalen, bij iedereen. Alleen mensen met rosacea zouden daardoor meer klachten kunnen krijgen. Er is nog niet bekend wat blauw licht op de lange termijn doet met de rosaceahuid.

Dus laat die telefoon af en toe even links liggen. Vooral in de avonduren, want het zorgt ook voor een slecht slaappatroon. En dit kan weer zorgen voor een slechte huid.

Hoe bescherm je de rosaceahuid het beste tegen de zon?

De rosaceahuid beschermen tegen de zon is extra belangrijk. Gebruik altijd (zomer én winter) een zonnebrandcrème met SPF 30 of 50, zonder irriterende ingrediënten. Ook kun je antioxidanten toevoegen aan je eetpatroon, deze geven wat extra bescherming. Voeding zoals tomatenpuree, groene thee, koffie en pistachenootjes kunnen beschermend werken.

Om de huid écht te beschermen en genezen is het nodig om de huid te resetten. Door middel van onze behandeling wordt de huid gereset en wordt de huidweerstand weer opgebouwd. Wanneer de huidweerstand opgebouwd is zijn de rosaceaklachten verdwenen.

Wil jij ook weer ‘normaal’ genieten van de zon? En af van je rosaceaklachten? Meld je via de knop hieronder aan voor een GRATIS consult + huidscan en wij helpen je er van af!