Acne rosacea noemen we in de volksmond ‘rosacea’. Wel wordt de huidaandoening acne rosacea vaak verward met acne vanwege de gelijkenis in symptomen, maar het is belangrijk om te weten dat het twee verschillende aandoeningen zijn. Acne rosacea, vaak eenvoudigweg ‘rosacea’ genoemd, is een chronische huidaandoening die voornamelijk het gezicht aantast en gekenmerkt wordt door roodheid, puistjes en zichtbare bloedvaten. Hoewel het niet besmettelijk is, kan het aanzienlijke invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Wat is acne rosacea?

Acne rosacea is een inflammatoire huidaandoening die vaak begint met tijdelijk blozen en gevoeligheid van de huid. Het kan ook beginnen met kleine bultjes op de wangen, het voorhoofd, soms rondom de mond. Dit zijn vaak bultjes die je niet kunt uitknijpen. De bultjes komen en gaan en laten soms een klein vlekje/puntje achter in de huid.

Na verloop van tijd kan het zich ontwikkelen tot blijvende roodheid, zichtbare bloedvaten en puistjes die lijken op acne. Hoewel de precieze oorzaak van rosacea onbekend is, spelen genetische factoren, blootstelling aan zonlicht, overmatige hitte, de demodexmijt en bepaalde voedingsmiddelen vaak een rol bij het verergeren van de symptomen.

Wat is het verschil tussen acne rosacea en acne?

De symptomen van acne vulgaris, ook bekend als jeugdpuistjes, vertonen gelijkenissen met die van rosacea. Ondanks deze overeenkomsten bestaan er echter aanzienlijke verschillen tussen beide huidaandoeningen. Een belangrijk onderscheid is dat rosacea niet gepaard gaat met comedonen, terwijl deze bij acne wel voorkomen. Daarnaast manifesteert de roodheid bij rosacea zich over het algemeen op een brede en vaak vlindervormige manier over de wangen. Bij acne daarentegen is de roodheid specifiek gelokaliseerd rondom de laesies.

Een tijdsgebonden factor is ook relevant, aangezien acne doorgaans ontstaat tijdens de puberteit, terwijl rosacea zich meestal voordoet bij volwassenen. Het is echter belangrijk op te merken dat acne ook bij volwassenen kan voorkomen. En een cruciaal punt van onderscheid tussen de twee aandoeningen is dat de oorzaak van acne bekend is, terwijl de exacte oorzaak van rosacea niet volledig begrepen wordt. Deze verschillen benadrukken de noodzaak van een gerichte aanpak bij de behandeling van acne vulgaris en rosacea, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van elke huidaandoening.

Meer weten over het verschil tussen (acne) rosacea en acne? Lees het hier.

Acne rosacea behandelen

Acne rosacea kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en behandeling is het mogelijk om de symptomen onder controle te houden. De Rositta Kliniek kan jou met de Rositta Methode® helpen bij jouw rosacea- en/of acneklachten. Ook is een consistente huidverzorgingsroutine van belang en de bewustwording van mogelijke triggers kan ook bijdragen aan een helderdere en gezondere huid.

Heb je rosacea of acne?

Heb je klachten die lijken op zowel rosacea als acne en twijfel je wat je hebt? Neem dan contact op met de Rositta Kliniek en plan een gratis en vrijblijvend consult en gezichtsscan in.

 

Je kunt geen reacties geven