Rosacea subtype 5: Neurogenic rosacea

Hoewel wij al ruim 30 jaar ervaring hebben met het behandelen van rosacea leren we nog steeds nieuwe dingen. Zo is er recent bekend gemaakt dat er nog een subtype van rosacea is. Er zijn dus 5 soorten! Vandaag gaan we het over subtype 5 hebben: Neurogenic Rosacea.

Wat is neurogenic Rosacea?

Neurogenic Rosacea is vrij zeldzaam. Het is het 5e subtype van rosacea en bij deze variant zijn er neurologische symptomen prominent aanwezig. De klachten zijn: brandende/stekende pijn, blozen, oedeem, jeuk en roodheid. Veel mensen met dit subtype hebben neurologische of reumatische aandoeningen.

Dit subtype is erg moeilijk te diagnosticeren, omdat het in eerste instantie erg op subtype 1 lijkt, maar zijn de neurologische symptomen ernstiger.  De symptomen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld make-up, voeding of andere triggers. Dit subtype is ook redelijk resistent tegen de medische behandelingen voor rosacea.

Kenmerken subtype 5

  • Roodheid in het gezicht
  • Stekende of brandende pijn
  • Jeuk/zwelling
  • Geen reactie van de huid op standaard behandelingen
  • Depressie
  • Hoofdpijn
  • Reumatologische aandoeningen
  • OCS

Verschil tussen rosacea huid en gewone huid

De rosacea huid reageert anders op allerlei factoren dan de ‘gewone’ huid. Dit komt doordat mensen met rosacea meer TRP-kanalen hebben. De TRP- kanalen zijn verantwoordelijk voor het detecteren van pijn, temperatuur en smaak. Dit resulteert in hypergevoeligheid voor temperatuurveranderingen, smaak (bijvoorbeeld kruiden) en pijn. Door de overgevoeligheid is er een verhoogde kans op (extreme) roodheid of pijn.

Als de TRP-kanalen geactiveerd zijn komen er chemicaliën in het lichaam vrij die ontstekingen veroorzaken en bloedvaten opzwellen. Hierdoor ontstaan de rosacea klachten.

Ook heeft de rosacea huid een lagere warmte-/pijndrempel en daarom reageert de rosacea huid eerder op dit soort triggers. De zenuwen die hier verantwoordelijk voor zijn zijn in grote aantallen aanwezig in het gezicht bij rosacea patiënten.

Verder kan het immuunsysteem een rol spelen. We weten dat het immuunsysteem van rosacea patiënten eerder reageert op triggers zoals warmte en de demodexmijt. Het immuunsysteem van mensen ZONDER rosacea negeert deze triggers.

Tot slot reageert de rosacea huid vaak op stress. Dit komt doordat door stress het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt en bij de rosacea huid zorgt dit al snel voor roodheid.

Behandelen van Neurogenic Rosacea

Wij hebben een effectieve behandeling ontwikkeld voor alle subtypes rosacea. Door middel van gezichtsbehandelingen, voedingsadviezen en verzorgende producten behandelen wij de rosacea. Bij neurogenic rosacea bieden wij extra coaching voor zowel de fysieke als mentale klachten.

Bij neurogenic rosacea is het belangrijk de fysieke én neurologische klachten aan te pakken.

Heb je last van rosacea en wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan via onderstaande knop een gratis huidscan + consult aan. Wij helpen je graag!