Rosacea, dit is wat je er over moet weten

Rosacea is een vervelende chronische huidaandoening in het gezicht. De huid wordt vaak (zomaar) rood met soms ook ontstekingen en bultjes. Deze huidaandoening komt veel voor, vaker bij vrouwen dan mannen. Wij merken dat er mensen nog maar weinig weten over rosacea, dus daar gaan wij je nu meer over vertellen.

Wat zijn de kenmerken? Hoe ontstaat rosacea? Welke rol speelt voeding? En hoe behandel je rosacea? Dit zetten wij voor je op een rij.

Zo rood als een roos.

Betekenis rosacea

Wat is rosacea? Kenmerken en klachten

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht. Er zijn verschillende klachten en iedereen kan er last van hebben. De belangrijkste klachten zijn: roodheid, snel blozen (dat noemen we dan flushen of opvlammingen) en daarnaast bultjes en ontstekingen. De huid kan erg gevoelig zijn en het kan branderig aanvoelen, soms ervaren mensen ook steken.

Er zijn verschillende soorten rosacea. Op dit moment zijn er 5 subtypen.

 1. Erythematoteleangiëctatische rosacea: roodheid op de wangen
 2. Papulopustuleuze rosacea: vooral bultjes, puistjes en rode verdikkingen. Deze klachten lijken soms op acne. Vandaar dat rosacea nog weleens wordt aangezien voor acne; zelfs door artsen.
 3. Phymateuze rosacea: verdikte huid, vooral rond de neus.
 4. Oculaire rosacea: irritatie van de ogen.
 5. Neurogenic rosacea: brandende/stekende pijn, blozen, oedeem, jeuk en roodheid. Veel mensen met dit subtype hebben neurologische of reumatische aandoeningen.

Sommige mensen hebben last van meerdere subtypen, of het gaat van het ene subtype over naar het andere subtype. Dus je kan meerdere soorten tegelijk hebben.

Subtype 1 t/m 4

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van rosacea is nog onduidelijk. Wel zijn er verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er sprake is van een overgevoelige reactie van het afweersysteem. Verder lijkt het zenuwstelsel en bloedvaatjes ontregeld te zijn. Daarnaast is er een lange lijst met triggers van de opvlammingen en de klachten.

Triggers:

 • Warmte en kou
 • Zonlicht
 • Emoties
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld corticosteroïden), zowel bij inwendig gebruik als bij aanbrengen op de huid.
 • Alcohol
 • Warme dranken
 • Sterk gekruid voedsel
 • Zwangerschap

Rosacea en zwanger

Rosacea kan soms opspelen of erger worden tijdens de zwangerschap.

Door de hormoonveranderingen neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe tijden de zwangerschap. Sommige vrouwen krijgen daardoor de bekende ‘pregnancy glow‘, een blosje op de wangen. Maar helaas hebben sommige vrouwen juist last van een slechte huid, rode vlekken, ontstekingen en couperose.
 
Het is niet te voorspellen hoe jouw huid reageert op een zwangerschap.

Demodexmijten en rosacea

Naast de triggers is er nog iets wat duidelijk een rol speelt bij deze huidaandoening. Namelijk demodexmijten.

Deze huidmijt komt bij iedereen voor, maar mensen met rosacea hebben een stuk meer van deze mijten op de huid rondlopen. De mijten vinden het fijn om op een beschadigde huid te leven en het lijkt erop dat de mijten invloed hebben op het ontstaan van de klachten.

De mijten laten hun ontlasting achter op de huid en daar zitten bacteriën in die ontstekingen kunnen veroorzaken op de huid en bij de vaatjes. Hierdoor krijg je een gevoelige en geïrriteerde huid. De ene huid reageert heel sterk op deze mijt en de ander helemaal niet.
 

Demodex mijt onder een microscoop

Rosacea en de darmen

Darmproblemen komen vaak voor bij mensen met rosacea. Wij zien vaak dat hoe erger de darmproblemen hoe erger de klachten zijn. Er lijkt ook een relatie te zijn tussen rosacea en de darmklacht SIBO ofwel een overgroei aan bacteriën in de dunne darm, waardoor problemen als diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel en buikpijn kunnen optreden. Het lijkt erop dat rosacea en SIBO vaak samen voorkomen. Maar ook de ziekte van Crohn, PDS, coeliakie en colitis ulcerosa komen vaak voor in combinatie met deze huidaandoening.

Rosacea en voeding

Het is inmiddels duidelijk dat voeding invloed heeft op de huid, dus ook op rosacea. Toch is er helaas niet één goed dieet, want dit verschilt namelijk per persoon. Wel zijn er een aantal voedingsmiddelen die meer invloed hebben dan andere. Zoals producten met veel histamine, dit zijn soms hele gezonde producten; dus extra verwarrend. Mensen met een slechte huid gaan vaak bewust en gezond eten, maar dit kan dus zomaar de klachten erger maken.

Er is een hele lijst met voedingsmiddelen die histamine bevatten, maar hieronder een lijst met producten die vaak klachten veroorzaken.

 • Gefermenteerde producten zoals zuurkool
 • Pinda’s en noten (cashew, pecan)
 • Bier en wijn (en dan met name rode wijn)
 • Tomaten, spinazie, bietjes, aubergine, pompoen, avocado
 • Fruit, vooral aardbeien, ananas, kersen, druiven, papaya, kiwi, frambozen en citrusfruit
 • Oude kazen, schimmelkazen
 • Kruiden en specerijen (vooral kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, nootmuskaat)
 • Vis (vooral vis in blik)
Lamara omega 3 visolie

Dit betekent niet dat je deze producten niet meer kunt eten, maar let eens op je huid als je één van deze producten eet, waar reageert jouw huid op?

Er zijn ook producten die GOED zijn voor de rosacea huid. Omega 3-vetzuren kunnen de klachten namelijk verminderen. Dit werkt ontstekingsremmend. Dit zit vooral in vette vis en hier kan ook weer histamine inzitten, dus wij raden Omega 3 supplementen aan, zodat je alleen de goede vetzuren binnen krijgt.

Onze Omega 3 capsules zijn maar liefst 75% puur.

Rosacea behandelen

Er zijn veel verschillende soorten behandelingen tegenwoordig. Peelings, antibiotica en noem maar op. Veel van deze behandelingen of diëten focussen zich op het onderdrukken van de rosacea. Hierdoor zal het af en toe minder worden, maar het zal niet weg blijven.

Wij richten ons op het HERSTELLEN van de huid, wij behandelen van binnenuit. Zo zal de huidweerstand weer opbouwen en zullen de klachten weg blijven. Tijdens onze behandelingen verwijderen wij ontstekingsreacties, bestrijden wij de demodexmijt en bouwen we de huidweerstand weer op. Het is een combinatie van gezichtsbehandelingen, onze unieke producten en voedingsadvies.

Voor behandeling
Na behandeling

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken met één van onze huidtherapeuten? Maak dan via onderstaande knop een afspraak voor een gratis huidscan + consult. Of bel naar 088-767 48 82.