‘Als klein meisje had ik al een probleemhuid. Na mijn behandelingen ben ik een blij mens.’

Ze houdt er niet van om in the picture te staan op Social media, maar haar verhaal is te belangrijk om niet te delen met anderen die ook last hebben van rosacea. Mariëtte is 54 jaar en 25 jaar getrouwd met Wim. Samen hebben ze drie dochters (16, 18 en 19 jaar) en werkt ze in het dagelijkse leven op polikliniek van Revalidatie Centrum Roessingh. Haar verhaal gaat over haar probleemhuid.

Probleemhuid

“Mijn hele leven heb ik al een probleemhuid gehad. Van Ichtyosis (vissenschub huid) tot aan eczeem. Hierdoor ging ik als klein meisje, samen met mijn moeder al naar de huidarts. Hier kreeg ik goede zalfjes voorgeschreven waardoor mijn probleemhuid alles goed onder controle had.” Ook had Mariëtte vaak last van rode wangen. “Ik kon de warmte niet goed kwijt en transpireerde niet.’’ Zo kreeg ze tijdens een volleybalwedstrijd of tijdens een warme zomerdag, een enorm rood hoofd.

Probleemhuid Rosacea

Ongeveer 8 jaar geleden kreeg ze last van pukkels in haar gezicht. Dit breidde zich uit van haar wangen naar haar neus en vervolgens naar haar voorhoofd. “Ik heb hier van alles tegen geprobeerd, maar niks hielp. Van de huisarts kreeg ik antibiotica en zalf voorgeschreven. Dit leek te helpen, maar toen ik stopte kwam het net zo hard weer terug.”

Zoals veel mensen met met een probleemhuid/rosacea verwees de huisarts haar door naar de dermatoloog. “In plaats van dat ik écht geholpen werd, beschouwden ze me als een mooi ‘studieobject’. Er werden allerlei foto’s gemaakt en de conclusie was dat ik een forse vorm van rosacea had en hiermee moest leren leven.” Toch kreeg ze enige antibiotica toegeschreven. Ook deze sloegen aan, maar wanneer ze stopte kwam het ook weer terug.

Eigen onderzoek

“Daarna heb ik zelf research gedaan voor mijn probleemhuid. Ik heb van alles geprobeerd. Avene, La Poche Lorraine, Vichy, Glad Skin, Dr. Leenarts en speciale zalfjes tegen eczeem. Ik denk dat dit prima preventieve middelen zijn, maar niet wanneer je al flink rosacea hebt.” Ook met de triggers van rosacea is Mariëtte gestopt. “Ik besloot te stoppen met alcohol, geen varkensvlees te eten en niet meer met mijn gezicht in de zon te gaan zitten. Ook stress zou een trigger zijn, maar juist van de rosacea zelf i.c.m. het feit dat niks helpt krijg je stress. Mijn gezicht stond tijden lang in de ‘fik’ en steeds vaker was de zwelling zo heftig dat ik mijn ogen nauwelijks open kreeg.”

Is er dan toch een oplossing?

Inmiddels wist Mariëtte dat ze triggers moest vermijden, rosacea chronisch is en dat ze waarschijnlijk er mee moest leren leven. Toch ging ze door googelen en elke keer kwam ze bij de Rositta Kliniek uit. Alle succesverhalen had ze al 100x doorgelezen, maar het enige wat ze dacht was: “Ja, ja, het zal wel.” Nadat ze terugkwam van de huisarts en weer een antibioticakuur voorgeschreven kreeg, las ze op Facebook het aangrijpende verhaal van Wijna. “Dit heeft mij over de streep getrokken.”

“Dezelfde dag nog heb ik foto’s gemaakt van mijn gezicht en deze opgestuurd via de mail naar de Rositta Kliniek. De volgende dag werd ik gebeld dat ik aan het einde van de week terecht kon voor een gratis consult en intake.” Die vrijdag kwam Mariëtte naar de Rositta Kliniek in Assen. “Hier werd een gezichtsscan gemaakt en kreeg ik inderdaad de bevestiging dat ik een ernstige vorm van rosacea had i.c.m. eczeem. Het mooiste was dat ik te horen kreeg dat ze mij ervan af konden helpen en dat ik maandag aan het traject kon beginnen.”

Start behandeling

Drie weken lang werd Mariëtte elke dag behandeld. “Ik kon er al om 8.00 uur terecht en kon dan om 9.00 uur naar mijn werk. Van mijn werkgever kreeg ik de toestemming om 10.30 uur te beginnen. Elke dag moest ik 250 km rijden en de behandelingen heb ik ook onderschat. Het heeft best veel impact op je. De behandelingen waren pijnlijk en na afloop zag ik er niet uit. Ik weet nog dat ik na de eerste behandeling in de auto zat en in de spiegel keek en met tranen in mijn ogen dacht: ik kan toch zo niet naar Roessingh?”

Op Roessingh (revalidatiecentrum) werkt Mariëtte met MS-patiënten, ALS patiënten en patiënten met een dwarslaesie. “Je wil niet dat patiënten vragen gaan stellen en met je begaan zijn terwijl zij zelf een ernstige aandoening hebben met al hun beperkingen. Met de ervaring die ik nu heb, adviseer ik iedereen de eerste twee weken verlof te nemen.”

Wie mooi wil zijn moet….

Niet alleen de behandelingen waren pittig voor Mariëtte, ook het dieet was niet altijd even makkelijk. “Ik ging na de behandelingen ook nog op vakantie en ik houd wel van een wijntje met kaas erbij. Toch heb ik dit aan de kant geschoven en plaats gemaakt voor water, thee, speltbrood, komkommers en wortels”. Binnen no-time viel Mariëtte 5 kilo af. “Dat is een leuke bijkomstigheid, maar als je zin hebt in patat met mayo dan kan een wortel of biologische cracker die trek niet vervangen.”

Na anderhalf week behandelen zat ze erdoorheen. Ze had pijn, het vergde veel energie en soms werd er geen progressie geboekt. “Gelukkig werken er heel veel deskundige en lieve dames bij de Rositta Kliniek. Vooral Erna heeft mij psychologisch ondersteund en bleef roepen dat ik door moest gaan. En verhip, na een week of vijf leek het echt beter te gaan. Langzaam verdwenen alle ontstekingen en beschadigingen en ging mijn huid zich herstellen.”

Tevreden klant

Inmiddels een paar maanden verder gaat het nog steeds heel goed met Mariëtte. “Ik ben nu met mijn laatste deel van de behandelingen bezig. Mijn probleemhuid, dat inmiddels geen probleemhuid meer is, ziet er goed uit. Mijn huidbarrière is volledig hersteld en ik ga het nooit meer verpesten door allerlei ‘foute’ zalfjes. Ik gebruik alleen nog de producten van de Rositta Kliniek en dit bevalt me goed. Ik ben hersteld van de rosacea en steeds meer krijg ik het geloof dat het nooit meer terugkomt.”

Wel heeft Mariëtte nog een op-/ aanmerking richting alle zorgverzekeraars. Het behandeltraject heeft haar veel geld gekost, slechts een klein gedeelte kreeg ze vergoed door haar zorgverzekeraar. “Het is te zot voor woorden dat de behandeling van rosacea als cosmetisch wordt gezien en niet als medisch. Ik hoop dat er meer samenwerking met dermatologen komt en dat zij het belang en de noodzaak duidelijk kunnen maken (aan de hand van foto’s) aan de zorgverzekeraar zodat het voor eenieder toegankelijk is die hier last van heeft. Desondanks beveel ik iedereen aan naar de Rositta Kliniek te gaan. Ik ben een blij mens.”

Zelf ook iets doen aan jouw probleemhuid? Plan hieronder een vrijblijvende afspraak in en maak gratis een gezichtsscan.